Combaterea antisemitismului se numără printre priorităţile de pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, miercuri, la ceremonia oficială dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată de Congresul Evreiesc European, sub patronajul preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
"Onorăm memoria victimelor care au pierit în anii tragici din secolul trecut, o pagină neagră din istoria Europei şi a lumii întregi. Este, în acelaşi timp, o dată încărcată de simbolism din perspectiva eforturilor internaţionale de combatere a antisemitismului şi a o oricăror forme de discriminare, rasism şi xenofobie. Prevenirea repetării unei astfel de tragedii trebuie să rămână o preocupare majoră a întregii comunităţi internaţionale şi spun asta nu doar din perspectiva naţională a Guvernului pe care-l conduc, dar şi din perspectiva deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Ne-am propus ca obiectiv coeziunea valorilor comune, a valorilor care ne unesc, iar promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale pe care le vom urmări în stimularea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene", a afirmat Dăncilă.
Premierul a evidenţiat că România a realizat, în ultima perioadă, în plan intern, paşi importanţi în direcţia comemorării victimelor Holocaustului şi a promovării educaţiei privind Holocaustul.
"Astfel, în perioada martie 2016 - martie 2017, România a exercitat Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului şi a susţinut adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului. În luna iunie 2018, la doi ani după adoptarea definiţiei, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care defineşte antisemitismul şi incriminează distribuirea şi promovarea de materiale cu conţinut antisemit, precum şi promovarea de idei, concepţii sau doctrine antisemite", a mai declarat Dăncilă.
Prim-ministrul a adăugat că Guvernul României a susţinut şi susţine consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru asigurarea unor condiţii sociale decente ultimilor supravieţuitori romi ai deportării în Transnistria.
"Putem spune că România, parcurgând un amplu proces de recuperare a istoriei, care s-a finalizat cu implementarea recomandărilor Comisiei 'Elie Wiesel', a devenit un model regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului, astfel încât generaţiile tinere să descopere adevărul despre această pagină dramatică a istoriei", a subliniat Dăncilă.
Premierul a arătat că, din nefericire, asistăm la "o creştere îngrijorătoare a antisemitismului la nivel european şi mondial, iar recentele atacuri împotriva lăcaşurilor de cult şi a membrilor acestei comunităţi constituie un fenomen împotriva căruia trebuie să luptăm, prin măsuri imediate şi eficiente".
"Responsabilitatea în acest sens aparţine atât înalţilor demnitari, politicienilor, liderilor de opinie din statele cu vocaţie democratică, cât şi societăţilor respective în întregime! Salutăm paşii recenţi realizaţi şi la nivel european, prin adoptarea unanimă, la 6 decembrie 2018, de către statele membre UE a unei declaraţii a Consiliului UE privind combaterea antisemitismului şi protecţia comunităţilor evreieşti din Europa. Susţinem implementarea acesteia, precum şi adoptarea, la nivel naţional, de cât mai multe state, a definiţiei de lucru a antisemitismului", a spus Dăncilă.
Prim-ministrul a anunţat că pe 7 februarie 2019 va deschide, tot la Bruxelles, un eveniment al Preşedinţiei române, dedicat politicilor şi acţiunilor de asigurare a unei mai bune protecţii a comunităţilor evreieşti la nivel european.
De asemenea, în luna martie 2019, va fi organizat un eveniment care îşi propune să contribuie la sprijinirea combaterii negaţionismului şi Holocaustului, prin reunirea la Bucureşti a reprezentanţilor celor mai relevante muzee guvernamentale din Europa, şi nu numai, în domeniul istoriei Holocaustului.
"Doar prin educaţie şi comemorare putem lupta împotriva oricărei tentative de negare a Holocaustului, precum şi împotriva oricărei încercări de incitare la antisemitism, xenofobie şi intoleranţă. Doar împreună, într-o Europă a valorilor comune, putem să scriem un viitor pentru generaţiile noi, un viitor în care să nu repetăm greşelile trecutului. Cu toţii cred că ar trebui să urmăm exemplul unui 'Drept între popoare', Viorica Agarici, care dând dovadă de cel mai înalt grad de umanism şi de un curaj dus până la extrem, a ajutat supravieţuitorii evrei din 'trenul morţii' după Pogromul de la Iaşi. Despre Viorica Agarici un distins reprezentant al comunităţii evreieşti a spus că 'a reabilitat specia umană'", a mai spus Viorica Dăncilă.
AGERPRES