Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, că visul lui Avram Iancu de "a-şi vedea naţiunea fericită" este o sursă de inspiraţie şi în prezent, precizând că societatea românească are nevoie de întoarcerea la spiritul de unitate.
"Visul lui Avram Iancu de 'a-şi vedea naţiunea fericită' ne inspiră şi astăzi. Cred că, în rezonanţă cu viziunea figurilor emblematice ale trecutului nostru, astăzi, societatea românească are nevoie de aducerea împreună a energiilor creatoare, de întoarcerea la spiritul de unitate şi de profundul respect pentru valorile şi simbolurile naţionale. Am primit o moştenire de seamă de la înaintaşii noştri, avem datoria să o onorăm în prezent şi să o transmitem copiilor noştri", a declarat premierul Dăncilă, la ceremonia de donare către Guvern a operei "Avram Iancu - Darul moţilor pentru România", realizată de Ioan Vasile Grama.
Şefa Executivului a precizat că se bucură să îl omagieze împreună cu invitaţii săi, la Palatul Victoria, pe Avram Iancu - "apărător neobosit al drepturilor românilor transilvăneni".
"Sunt recunoscătoare Asociaţiei Brad Mileniul 3, Consiliului Judeţean Hunedoara, Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Brad şi domnului primar Florin Cazacu, tuturor bunilor români care au contribuit la donaţia făcută Guvernului României: opera 'Avram Iancu - Darul moţilor pentru România', creată de sculptorul Ioan Vasile Grama. Este un dar cu un mesaj puternic legat de lupta poporului român pentru afirmarea identităţii sale, dar şi un dar de suflet, pe care îl primim cu mare emoţie şi mândrie", a spus Dăncilă.
Totodată, premierul a precizat că bustul lui Avram Iancu primeşte "un loc de cinste" la Palatul Victoria, în Sala Transilvania, "pentru a marca simbolic influenţa pe care Crăişorul Munţilor a avut-o asupra destinului acestei regiuni istorice româneşti".
"Implicarea cu ardoare în cauza revoluţiei transilvane de la 1848, militantismul până la sfârşitul vieţii în favoarea reînnoirii societăţii şi obţinerii de drepturi pentru poporul român au născut speranţă, au creat orizont românilor din Transilvania, au făcut posibil în conştiinţe ceea ce avea să devină actul istoric al Marii Uniri de la 1918", a subliniat Dăncilă.
De asemenea, prim-ministrul a precizat că bustul lui Avram Iancu va fi pus în valoare aşa cum se cuvine.
"Cum, peste puţin timp, România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, vă felicit pentru momentul inspirat pe care l-aţi ales pentru a ne oferi acest dar, iar noi să-l putem pune în valoare aşa cum se cuvine, reînnoind omagiul adus unuia dintre marii patrioţi români. Este un bun prilej să rememorăm idealul naţional. Dorinţa de unitate şi prosperitate a poporului român, grija pentru generaţiile viitoare care i-au călăuzit pe artizanii în spirit ai Marii Uniri reprezintă repere vii pentru fiecare dintre noi, actuale mereu, care vor dura cât va dura istoria", a mai afirmat Dăncilă.
La ceremonie au participat şi vicepremierul Graţiela Gavrilescu, miniştrii Justiţiei, Tudorel Toader, Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, şi preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc.
Ceremonia a început cu intonarea Imnului naţional şi a inclus prezentarea unui film despre Avram Iancu şi un spectacol folcloric. AGERPRES