Jurnalul.ro România inteligentă Virgil Popescu face apel la Primăria Capitalei să plătească datoria către Elcen

Virgil Popescu face apel la Primăria Capitalei să plătească datoria către Elcen

Primăriile trebuie să-și plătească subvențiile către furnizorii de energie. În topul listei se află Termoenergetica, aceasta punând în dificultate Elcenul prin refuzul Primăriei Capitalei de a plăti datoriile, este apelul lansat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Conferința Națională “Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică” organizată de Antena 3 CNN, canalul de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul.

"Termoenergetica stă pe un sold de aproape 800 de milioane de lei la Elcen. Trebuie să înțeleagă și Primăria București că trebuie plătite aceste datorii pentru că, până la urmă, soldul se mută către Romgaz, care, din păcate, printr-o hotărâre a instanței, este un furnizor captiv. Elcen este consumator captiv al Romgaz. Adică Romgaz este cumva obligat să-i vândă în continuare gaz, nu este nicio problemă, dar gazul trebuie plătit. Și asta trebuie să înțeleagă toată lumea, că aceste datorii trebuie plătite.

Este adevărat, s-a început ușor, timid, refacerea rețelei de termoficare a Bucureștiului dar asta nu rezolvă iarna aceasta, și nu cred că va rezolva nici iarna viitoare. Clar trebuie investiții masive în schimbarea rețelei de termoficare pentru că sunt pierderi foarte mari, și asta induce pierderi către Elcen", explică demnitarul

Totodată, ministrul a mai precizat că primăriile trebuie să depună proiectele pentru energie, astfel încât să beneficieze de fondurile din PNRR, și pentru a opri pierderile din rețelele de termoficare. 

"Același lucru este și la Constanța. Acolo, Primăria Constanța a fost mult mai activă, a depus deja un proiect la Ministerul Energiei pe call-ul de proiecte de producere a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă excelență pe PNRR. A fost prima primărie care a depus acest proiect, este în evaluare. Noi vrem ca  toate primăriile care au depus, să primească această finanțare. Asta ar duce rapid la construcția unor centrale noi, moderne, care să fie foarte eficiente, să nu mai aibă pierderi. Și la Constanța, același lucru trebuie făcut, cu rețeaua de termoficare, pentru că și acolo sunt pierderi, care se duc la producători și la transportatori.

Mesajul este către unitățile administrativ-teritoriale să plătească la timp subvențiile pentru că dacă Consiliul General sau consiliul local, sau municipal, doresc să aibă un preț al gigacaloriei jos, este foarte bine, dar își asumă să plătească diferența", spune Virgil Popescu.

Puteți urmări aici Conferința integral

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri