Jurnalul.ro Sport Viteza 150 km/h. Puls 220. Obiectivul: medalii pentru România

Viteza 150 km/h. Puls 220. Obiectivul: medalii pentru România

de Theodora Şutiu    |   

Autoarea celei mai mari performanţe din istoria ţării noastre la Jocurile Olimpice de iarnă, în proba de sanie (locul 7 la PyeongChang), continuă să aibă rezultate incredibile la competiţiile internaţionale, în urmă cu o săptămână cucerind medalia de bronz la Cupa Naţiunilor, de la Soci, chiar dacă în România nu există nici acum o pistă funcţională pentru acest sport. Deşi este nevoită să se antreneze mereu în străinătate, sportiva mărturiseşte că toate aceste greutăţi o ajută să îşi dorească mai mult.

Raluca Strămăturaru s-a născut la Buşteni, are 33 de ani şi de 20 reprezintă România în concursuri. Atunci când vorbeşte despre ea, nu foloseşte cuvinte mari, de parcă nu ar realiza nici acum că în urmă cu un an scria istorie: „Tainele saniei am început să le deprind încă de la vârsta de 13 ani. Am ales să practic sania în primul rând pentru a face mișcare și, cum provin dintr-o zona de munte, a fost ușor să aleg un sport de iarnă. Am reușit de-a lungul anilor să transform joaca de copil în pasiune și mai apoi pasiunea în performanță. Sania este un sport unde experiența acumulată în competiții face diferența. Datorită rezultatelor bune în aceste concursuri am reușit să intru în Grupa Valorică, în primele 12 locuri din lume. Anul acesta am reuşit să cuceresc o medalie de bronz. Anul viitor îmi doresc să le îmbunătăţesc şi să obţin o clasare cât mai bună la CM”, a declarat Raluca, pentru Jurnalul.

Despre lipsa pârtiilor 

Având în vedere că Federaţia de Bob şi Sanie se bazează 90% pe banii de la bugetul de stat, iar în România nu există o pistă funcţională pentru concursuri sau antrenament, Raluca este nevoită în fiecare an să petreacă foarte mult timp departe de casă pentru a pregăti concursurile cât mai bine: „M-am clasat pe locul 7, cel mai bun rezultat al României la sanie fete. Unii poate au spus că e doar locul 7, dar pentru mine e o realizare foarte mare, mai ales dacă te uiți la ce materiale și ce condiții de antrenament au cei din alte țări. În România nu avem nicio pârtie pentru sanie, ne antrenăm în Germania, Austria sau Norvegia, în funcție de unde sunt etapele de Cupă Mondială. Chiar și campioantele naționale ale României se țin în Austria, iar o sanie bună costă undeva între 8.000-10.000 de euro. Dar aceste probleme nu m-au oprit niciodată să muncesc”, mai spune Raluca.

Pe pârtie, cu viteză de autostradă

Sania este printre cele mai rapide sporturi de iarnă, viteza putând depăși 150 km/h. Totuşi, povesteşte Raluca, atunci când eşti pe pistă, nu prea ai timp să conştientizezi acest fapt: „Nu îţi dai seama de viteză în timpul unei coborâri în care nici nu apuci să respiri și pulsul îți ajunge la 220. E ca atunci când mergi foarte tare cu mașina și se îngustează un pic drumul, dar tu deja știi pe unde trebuie să mergi, ce trebuie să faci, dacă se întâmplă să greșești. În tot acest timp, sportivul se află în permanenţă în contact cu sania, cu pârtia și cu mediul în care evoluează. Coborârea cu sania îți permite un volum foarte mare de informații, pe care trebuie să le prelucrezi și apoi să iei decizii în tehnică și tactică de pilotaj. După vizionarea și analizarea particularităților pârtiei, sportivul ia cea mai bună decizie în abordarea corectă a virajelor. În mintea noastră există deja imaginea pârtiei și cel mai eficient procedeau de pilotaj care ne ajută să abordăm cea mai bună trasă”, mai spune sportiva din Buşteni.

De profesie segent major

Dincolo de cariera sportivă, Raluca este segent major la CSA Steaua: „Acum doi ani, m-am gândit că ar fi bine pentru viitorul meu să fac armata, ca să am siguranța unei slujbe după sport. Eram angajată civil de nouă ani, fiind legitimată la un club militar, CSAM Bucegi Predeal. Din 2018 ne-a preluat Steaua. Ca să devin militar, a trebuit să fac patru luni de armată cu Vânătorii de Munte din Predeal. Au fost patru luni pe care nu știu dacă le-aș repeat. Am dormit într-un cort cu 30 de persoane, în frig, am învăţat să trag cu arma”, spune Raluca.

30 de titluri de campion al României la juniori şi seniori a câştigat Raluca Strămăturaru în 20 de ani de carieră sportivă.

„Primul antrenament a fost clar și cel mai greu pentru că nu știi la ce să te aștepți, ce se va întâmpla și bineînțeles sunt foarte multe emoții. După prima manșă cu sania am zis că nu e de mine și că nu mai vin, dar antrenorul a văzut altceva și a insistat să continui și mă bucur că am făcut-o”

- Raluca Strămăturaru

 

Subiecte în articol: Raluca Strămăturaru
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri