Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Volumul primelor subscrise de asigurători a crescut de peste 3 ori în ultimul deceniu în Moldova

Volumul primelor subscrise de asigurători a crescut de peste 3 ori în ultimul deceniu în Moldova

de Redacția Jurnalul    |   

Cum au evoluat asigurările în regiunea Moldovei în ultimul deceniu? În regiunea Moldova, volumul primelor subscrise de asigurători a crescut de peste 3 ori în ultimul deceniu, ajungând anul trecut la aproape 2 mld. lei. Raportat la toată piaţa, reprezintă circa 11%, anunță Ziarul Financiar.

Ultimii patru ani au fost principalii contribuitori la creşterea asigurărilor în regiunea Moldovei, cu creşteri anuale de 18% şi peste 30%, dar în 2023 s-a observat o încetinire, avansul anual fiind de doar 7% ♦ La nivel de judeţe, Iaşi se duce spre un volum al subscrierilor de 700 mil. lei, urmat de Suceava, Bacău, Neamţ, Vrancea, Botoşani şi Vaslui.

În regiunea Moldova, din Nord-Estul României, asigurările au crescut în ultimul deceniu de peste 3 ori, ajungând la un volum al primelor brute subscrise de asigurători în cele 7 judeţe analizate de ZF de aproape 2 mld. lei la finalul anului trecut, po­trivit datelor agregate pe baza rapoartelor ASF.

Privind retrospectiv vedem că în urmă cu 9 ani regiunea Moldovei avea în 2015 un volum al primelor brute subscrise de 570 mil. lei. Deşi anul 2016 a adus o creştere consistentă, de 34%, ulterior ritmul s-a domolit, înregis­trân­du-se chiar o scădere uşoară a subscrierilor în anul 2018, cu -0,5%. Creşterea volumului de prime subscrise de asigurători a fost reluată în anul 2019, regiunea Moldova înregistrând un avans anual de 12%, până la 878 mil. lei. Începând cu anul 2020, cele 7 judeţe din Moldova, cumulat, au spart pragul subscrierilor de 1 mld. lei, cu o creştere de 18% în 2020, urmat de două creşteri consecutive de peste 30%, ajungând la finalul anului 2022 la un volum al subscrierilor de puţin peste 1,8 mld. lei.

În ciuda unei creşteri mai modeste a subscrierilor în asigurări, de 7% în 2023, regiunea Moldova are în continuare potenţial, iar primele brute subscrise cu si­guranţă îşi vor continua creşterea, mai ales în urma ­recentelor eve­ni­mente devastatoare din zonă, respectiv inundaţiile care au avut loc în judeţele Galaţi şi Vaslui.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: moldova asiguratori prime subscrise
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri