Spitalul Domnești, căci despre el este vorba, avea singurul laborator de analize medicale și radiologie acreditat RENAR. Acum ar fi putut fi adaptat să facă teste RT PCR pentru cei aproape 50.000 de argeșeni din nouă comune, care erau arondați acestui spital. În plus, pacienții care au trecut prin boală puteau beneficia de radiografii și analize la un spital mai aproape de casă, pentru a vedea dacă s-au vindecat complet. Fostul spital a fost transformat în azil, iar aparatura din laborator a fost casată!
La 1 aprilie 2011, fostul ministrul al Sănătăţii Cseke Attila a desfiinţat 67 de spitale din ţară. Printre ele, şi Spitalul „Dr. Teja Papahagi” Domneşti, care acoperea asistenţa medicală pentru aproximativ 45.000 oameni. Decizia, luată dintr-un fotoliu, de la București, a fost cel puțin ciudată, având în vedere că, la acea dată, acest spital era singura unitate medicală din judeţ cu laborator de analize şi radiologie acreditate RENAR.
Aparatura s-a degradat prin neutilizare
„Pacienţilor care ajungeau la consultaţie li se făceau examen ecograf, analize, radiografii - când era nevoie... Și numai dacă era cazul erau transferaţi la Spitalul Judeţean Piteşti. Li se acorda asistenţă medicală rapid. După desfiinţare, aparatura s-a distrus prin neutilizare. O reparaţie ar fi costat enorm. Decidenții de la acea vreme s-au gândit că dacă închid 67 de spitale, oamenii ăia din zonă nu se mai îmbolnăvesc? Ba da, numai că CAS plăteşte mai mult pentru un pacient. Personalul a fost redistribuit şi cheltuielile de personal au crescut”, povestea unul dintre medicii care au lucrat în Spitalul Domneşti.
După desfiinţarea spitalului, unitatea a fost transformată într-un centru multifuncţional, ca secţie extinsă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Doar că a fost centru multifuncțional mai mult pe hârtie, iar în 2017 fostul spital „Dr. Teja Papahagi” a fost transformat și inaugurat ca azil.
Aparatura unității medicale a intrat în posesia SJU Argeș încă din 2011, însă numai în acte. Practic, toate aparatele au stat nefolosite vreme de cinci ani, până când a început reamenajarea spațiilor de la Domnești.
„Colegii mei, care au participat la luarea în primire şi încheierea procesului verbal, îşi amintesc că toată aparatura a fost casată pentru că avea un grad înaintat de degradare”, a precizat Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al SJU din Piteşti.
Laboratorul se ridica la standardele impuse de Banca Mondială
Laboratorul de analize al Spitalului Domnești exista de mulţi ani, dar, după 1990, unitatea a achiziţionat, cu fonduri de la Banca Mondială, două aparate de radiologie şi aparatura nouă pentru laboratorul existent. A fost dotat cu analizoare de biochimie, hematologie, de gaze ioni şi metaboliţi în sânge (n.r. - un instrument pentru măsurarea și analiza gazelor sangvine, pentru a testa PH-ul, concentraţia de ioni de calciu, ioni de sodiu etc.), ecograf cu două sonde etc. A funcţionat în jur de 15 ani, până să fie închis.
„Când au venit în control cei de la Banca Mondială s-au minunat că le-au găsit în funcţiune faţă de alte spitale, unde le-au găsit ambalate după ani de zile”, povestea un fost angajat.
Spitalul Domnești avea pacienți din nouă comune argeșene: Domnești, Dârmăneşti, Pietroșani, Nucșoara, Coșești, Corbi, Vlădești, Berevoești sau Aninoasa. Acum, locuitorii acestor comune care au simptome de infectare cu coronavirus au posibilitatea să fie testați cu teste rapide antigen la Centrul de permanență din Domneşti, dar ca să poată să facă un test RT PCR, oamenii din Domnești, de exemplu, sunt nevoiți să meargă în jur de 30 de kilometri, ca să ajungă la Spitalul Curtea de Argeș. Tot atât au de mers și până la Spitalul Mioveni sau, dacă vor să ajungă la Spitalul Județean de Urgență din Pitești, fac peste 40 de kilometri. Locuitorii din Nucșoara au de parcurs distanțe și mai mari: 70 de kilometri până la Piteşti şi 40 până la Curtea de Argeş. La fel și în cazul în care au simptome mai serioase și necesită evaluare și asistență medicală.
„I-a afectat pe localnici”
Desfiinţarea laboratorului din zonă a fost un deserviciu adus populaţiei din comunele arondate, în această perioadă de pandemie fiind resimțită din plin lipsa lui, ne spune edilul din Domnești.
„I-a afectat pe localnici. Era spital de când ne știam. Acoperea toată zona de nord, de la Piscani până la Nucșoara, dar veneau şi de la Berevoeşti, Aninoasa, din partea cealaltă dinspre Câmpulung. Toți veneau spre noi. Era cel mai aproape. Acum se duc oamenii pe unde pot”, ne-a spus Ion Doru Smădu, primarul comunei Domnești.
Întărind spusele edilului, Elena Popa, o femeie în vârstă de 72 de ani, din comuna Nucșoara, povestește: „E greu, mamă. Fata mea a fost programată la Bucureşti pentru un control, că e operată la coloană. I-a zis să nu se ducă fără test. A trebuit să se ducă mai întâi la Piteşti să-l facă. A făcut mai bine de oră cu maxi-taxi, că nu are maşină. A stat prin frig, în staţie. Nu i-a dat hârtia aia la mână şi s-a dus iar după două zile, ca să ia rezultatul. Îl avea pe telefon, dar i-a fost frică că n-o primeşte la Bucureşti fără hârtie. Dacă mai aveam spitalul la Domneşti, nu-l făcea acolo?! Eu mă duceam mereu şi făceam analize acolo. Acum n-am mai făcut analize de nu ştiu câţi ani, că mi-e greu să mă duc la Piteşti. Şi mă costă mult. Aici, le făceam gratis”.
„Am fost toată familia bolnavă de COVID. Şi eu, şi soţia aveam nevoie de teste ca să ne luăm concedii medicale. Am sunat la ambulanţă şi au venit a doua zi, că au fost multe solicitări”, spune și un locuitor al comunei Domneşti.
Spitalul „Dr. Teja Papahagi” Domneşti a fost înfiinţat în 1937. Primul pavilion a fost pus în funcţiune de chiar de renumitul microbiolog român Ion Cantacuzino, fondatorul școlii românești de imunologie și patologie experimentală, care a făcut un studiu şi a stabilit că apa din partea de nord a judeţului este săracă în iod. Acest pavilion era destinat pacienţilor cu guşă. Unitatea avea 168 de paturi şi era în structura de calamitate sau în caz de război şi putea să să fie transformat în spital de campanie.