Ziua păcălelilor a început în 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Conciliul de la Trent din 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.
Oamenii care au primit vestea cu întârziere sau nu și-au dat seama că începutul noului an s-a mutat pe 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până pe 1 aprilie au devenit obiectul glumelor și farselor și li s-a spus că sunt „păcăliți de Aprilie”.
La români însă, Ziua păcălelilor s-a împământenit mai târziu, cu toate că la sașii și șvabii de la noi exista deja o tradiție mult mai veche că de 1 aprilie să se păcălească unii pe alții.
Ce nu trebuie să faci pe 1 aprilie ca să nu ai ghinion
Se spune că cei care nu vor accepta glumele de 1 aprilie cu zâmbetul pe buze și se vor supăra, vor fi urmăriți în tot restul anului de ghinion.De asemenea, persoanele care nu pun la cale o farsă în această zi, tot anul vor fi ținta glumelor și a farselor celorlalți.
O altă superstiție este aceea că bărbații care sunt păcăliți de o femeie frumoasă, trebuie să o ia pe aceasta de soție. Iar dacă vor să respecte obiceiul până la capăt nu trebuie să-și programeze nunta de Ziua Păcălelilor. În caz contrar, mariajul se destramă, ori soțul va fi “sub papuc”
Totodată, glumele nu trebuie făcute după ora 12:00, ci doar dimineața. Păcălelile făcute după ora prânzului îi vor aduce celui care le-a pus în scenă 12 luni fără noroc.
BBC a prezentat un documentar în care carduri de pinguini pleacă în zbor spre zonele mai calde. Reportajul a fost urmat de dezvaluirea farsei, tot de catre postul de televiziune.
În ultimii ani, presa și site-urile internaționale au încercat prin anumite farse să îi amuze pe oamenii. Printre cele mai tari farse de 1 aprilie se numără scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998) și Big Ben se digitalizeaza