”Prețul evoluează la niște înălțimi pe care nici nu ne gândeam că o să le atingă. Deci, dacă abia anul trecut, ca urmare a reducerii consumului, pe piețele europene gazul natural se tranzacționa cu 4 euro, astăzi, prețul este de 130 de euro. Deci de la 4 la 130 de euro este un salt greu de imaginat și greu de explicat pentru consumatori. Vestea proastă este că acestă evoluție din piețele angro pe care o vedem atât la gaze cât și la energie electrică încă nu a ajuns în totalitate în piața cu amănuntul. Încă sunt consumatori care primesc energie sau gaze în baza unor contracte încheiate în prima parte a anului 2021, care sunt valabile și prețurile sunt menținute cel puțin pentru un an, aceștia încă nu au resimțit acest impact, a explicat Zoltan Nagy-Bege, în timpul conferinței "Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă".
Vicepreședintele ANRE spune însă că ceea ce este mai rău abia acum vine.
”Va fi un an mult mai prost pentru că evoluția prețurilor în piețele angro de energie electrică și gaze naturale nu a ajuns încă la toți consumatorii. Mai ales la casnici. Nu există niciun motiv ca în cursul iernii aceste prețuri să se miște de acolo de unde sunt. Pur și simplu iarna nu este o perioadă bună pentru scăderea prețurilor. Poate primăvara. Poate în primăvară, în momentul în care consumul începe să scadă, atunci va începe să apară.
O mare parte dintre consumatorii români beneficiază de legea 259 cu privire la plafonarea și compensarea facturilor, care se aplică până la sfârșitul lunii martie. Începând cu 1 aprilie dispare această plafonare și dispare compensarea. Deci ne putem aștepta ca începând cu 1 aprilie prețurile la consumatorul final, la consumatorul casnic, prețurile să crească între 50 și 100%”, a mai declarat Zoltan Nagy-Bege.
Conferinţa naţională "România Inteligentă"
Antena 3, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul, organizează conferință națională "Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă".
Lista invitaţilor
Pe lângă ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi şeful Transgaz, Ion Sterian, la conferinţa "România Inteligentă" participă şi următorii invitaţi:
- Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze - FPPG;
- Răzvan Popescu, CFO Romgaz;
- Mihai Leontin Leahu, director general adjunct al Transgaz;
- Silvia Dinică - preşedintele Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii din Senatul României;
- Andreea Negru - Purtător de cuvânt Romgaz;
- Alin Popescu - Senior Public Affairs Specialist la Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG;
- Răzvan Nicolescu - CEO Clean Path Initiative;
- Tanczos Barna - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
- Zoltan Nagy-Bege - vicepreşedinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).