Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiunea ar putea ocoli zona euro. Afacerile au reînceput să-și revină

Recesiunea ar putea ocoli zona euro. Afacerile au reînceput să-și revină

de Redacția Jurnalul    |   

Afacerile in zona euro au revenit în mod surprinzător la o creștere modestă în ianuarie, ceea ce se adaugă la semnele că încetinirea economică din blocul comunitar ar putea să nu fie atât de profundă precum estimările și că uniunea monetară ar putea scăpa de recesiune, potrivit unui sondaj Reuters.

Indicele compozit flash al S&P Global Purchasing Managers' Index (PMI), considerat un bun indicator al sănătății economice generale, a urcat la 50,2 în această lună, de la 49,3 în decembrie.

În ianuarie a fost pentru prima dată din iunie când indicele a depășit pragul de 50, care separă creșterea de contracție, iar rezultatul a fost peste prognoza medie a sondajului Reuters, de 49,8.

"Sondajul aduce, fără îndoială, vești bune binevenite care sugerează că orice încetinire a creșterii va fi probabil mult mai puțin severă decât estimările și că o recesiune ar putea fi evitată", a declarat Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence.

Iarna blândă de până acum, scăderea prețurilor la gaze și datele economice pozitive recente au făcut ca unele previziuni de creștere trimestrială dintr-un sondaj Reuters publicat luni să fie îmbunătățite, deși se preconiza în continuare o recesiune tehnică.

Ca un semn că sunt din ce în ce mai optimiste, firmele au mărit numărul de angajați într-un ritm mai rapid în această lună. Indicele de ocupare a forței de muncă a crescut la un maxim al ultimelor trei luni de 52,5, de la 51,9 în decembrie.

Indicele PMI al serviciilor a surprins, de asemenea, în sens pozitiv, ajungând la un maxim al ultimelor șase luni de 50,7. În decembrie, acesta a fost de 49,8, iar sondajul Reuters prevedea 50,2.

În ciuda facturilor mari cu care se confruntă consumatorii, cererea nu a scăzut decât ușor. Indicele noilor afaceri a fost la mică distanță de pragul de echilibru, la 49,8, în creștere de la 48,4.

"Totuși, regiunea nu este în niciun caz ieșită din impas, deoarece cererea continuă să scadă - doar că scade într-un ritm redus", a declarat Williamson.

Activitatea din fabrici a arătat, de asemenea, o îmbunătățire, dar a scăzut în continuare. Indicele PMI pentru industria prelucrătoare a crescut la 48,8 în această lună, de la 47,8, depășind prognoza de 48,5.

Un indice care măsoară producția și care alimentează indicele PMI compozit a sărit la un maxim al ultimelor șapte luni, de la 47,8 la 49,0.

Subiecte în articol: economie afaceri zona euro
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri