x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri BVB, peste Regatul Unit şi Austria, dar sub Polonia, Cehia şi Ungaria

BVB, peste Regatul Unit şi Austria, dar sub Polonia, Cehia şi Ungaria

de Redacția Jurnalul    |    04 Iun 2023   •   21:40
BVB, peste Regatul Unit şi Austria, dar sub Polonia, Cehia şi Ungaria

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este, după cinci luni din 2023, peste Regatul Unit şi Austria, dar sub Polonia, Cehia şi Ungaria: capitalizarea totală, în creştere cu 12,2 mld. lei. Toţi indicii sunt pe plus, de la 1,4% la 10,7%. Benchmarkul BET, plus 0,3% luna trecută, scrie Ziarul Financiar.

Primele cinci luni ale anului au urcat cu 12,2 mld. lei capita­li­zarea societăţilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, de la 210,8 mld. lei la circa 223 miliarde, deci un avans de aproape 6% în contextul în care majoritatea pieţelor internaţionale de capital au înregistrat creşteri pe fondul optimismului arătat de investitori privind perspectivele de plafonare sau, în unele cazuri, de scădere a ratelor dobânzilor în a doua jumătate a anului, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor de la BVB.

În acest interval, toţi indicii locali afişează evoluţii pozitive, de la 1,36% în cazul BET-FI, care include Fondul Pro­prie­tatea (FP) şi cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), la 10,7% pentru BET-NG, indice compus din companiile listate pe Piaţa Principală care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente.

Indicele principal BET înregistrează un avans de 4,85%, faţă de 6% cât este evo­luţia la nivel european, reflectată în indi­cele Stoxx 600 Europe. Luna trecută, bench­markul local s-a apreciat cu doar 0,3%.

Prin contrast, ATF din Grecia are plus 31% în 2023, în timp ce indicele american tech Nasdaq Composite a urcat cu 24,5%, iar DAX 40 din Germania s-a apreciat cu 12,5%. La polul opus, Dow Jones Industrial Ave­­rage din SUA este pe minus cu 0,7%.

La Londra, FTSE 100 înregistrează o scă­de­re de 1%, la fel şi OMXRGI din Slo­ve­nia. Pe piaţa austriacă, ATX s-a depreciat cu 3,7%.

Revenind pe bursa locală, BET-TR, care include atât dinamica preţului acţiu­nilor celor mai lichide 20 de companii de la BVB, cât şi randamentele dividendelor, a urcat cu 7,1% după ce a coborât cu 1,85% în 2022, primul an încheiat în teritoriu negativ din 2011.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bvb capitalizare