x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Un an bun pentru investiţiile în terenuri

Un an bun pentru investiţiile în terenuri

de Alina Botezatu    |    18 Sep 2015   •   13:50
Un an bun pentru investiţiile în terenuri
Sursa foto: Diana Oros

În ultimul an şi jumătate piața imobiliară a cunoscut o perioadă de stabilizare, dar cu o uşoară tendinţă de scădere. Analiştii pieţei susţin că în următoarea perioadă sunt recomandate investiţiile în acest domeniu pentru că preţurile ar putea intra pe un trend uşor crescător pe anumite segmente.

Investitorii s-au ori-entat către terenurile din zone uşor accesibile, cu vizibilitate ridicată şi acces la transport public şi auto. De asemenea, a existat interes pentru zonele deja consacrate pe anumite tipuri de dezvoltări imobiliare și mai puțin pe cele în curs de dezvoltare.

În ultimul an, cererea a crescut pentru terenurile comerciale, dar aceasta nu a împins preţurile în sus. În Bucureşti, au fost căutate terenuri pentru birouri şi retail, iar rezidențialul a fost activ pentru loturi mai mici. În ţară, retailul, în special big-box, a fost cel mai activ, dar, în curând, cererea de astfel de proiecte va fi saturată. De asemenea, cererea de birouri se va modera în următorii ani, iar cel mai mare potenţial de creştere îl are rezidenţialul.

Până la finalul anului viitor, vor creşte uşor preţurile doar pentru terenurilor bune, aşezate în zonele unde este cerere de produs final, adică de aparta¬mente sau de birouri, ne-a spus Attila Peli, Head of Development and Land Department al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).

În schimb, o scădere a preţurilor la terenuri, mai apropiată de realitatea pieţei, estimează Ionuț Bordei, Head of Land Investment&Residential Development la compania de consul-tanță imobiliară DTZ Echinox. El speră că datorită acestei evo-luţii, până la finalul anului viitor, pe piaţa terenurilor vor fi făcute mai multe tranzacţii. Preţurile loturilor continuă să scadă, pentru că, spre deosebire de pia-ța locuinţelor, care a fost susţinută de programul Prima Casă, nu au avut nicio pârghie de menţinere.

Creştere ușoară în Bucureşti
În ultimul an, la terenuri, preţurile au crescut în special în București. Motivul aceste evoluţii este faptul că tranzacțiile cu tere¬nuri realizate de dezvoltatorii imobiliari s-au intensificat în primele şase luni din 2015 în Capitală, ne-a explicat Mihai Păduroiu, Head of Office Agency al companiei de consultanță imobiliară a CBRE România. Până în prezent, acest an a fost cel mai bun pentru piaţa imobi¬liară din Bucureşti, după peri¬oada de scădere din 2008-2013, ne-a menţionat Florin Poștoacă, managerul departamentului de vânzări al agenţiei Nordis. „Dacă în perioada 2010-2013 dezvoltă¬rile imobiliare au fost de mici dimensiuni, în 2014 și 2015 au început cele de mare anvergură, de peste 150 de apartamente. Spre deosebire de anii trecuți, când loturile cu suprafețe mari erau cumpărate de investitorii din retail, pentru hipermarketuri, supermarketuri şi mall-uri, în anii 2014 şi 2015, achizițiile au fost făcute pentru dezvoltare imobiliară, rezidențial și comer¬cial, adică birouri şi spaţii de retail”, a adăugat Poștoacă.

Birouri în orașele mari
În oraşele mari încă nu a cres-cut semnificativ preţul terenurilor, deși tranzacţii se fac. „Cererea de terenuri provine mai mult de la retailerii internaţionali în oraşele unde nu este acoperită toată gama de dezvoltări comerciale”, a subliniat Mihai Păduroiu.
În provincie a crescut mult cererea de spaţii de birouri moderne. „Există o cerere pronunţată, în ultimii doi ani, pentru dezvoltarea de locaţii premium, în oraşele secundare cu destinaţie de birouri de clasa A. Cel mai bun exemplu este Clujul, urmat îndeaproape de Iaşi şi de Timişoara”, a precizat Păduroiu. Pe această listă mai sunt oraşele Brașov şi Craiova. Pentru cartiere, în marile oraşe, sunt dorite terenurile fezabile pentru proiecte cu potenţial de vânzare prin programul Prima Casă şi cu toate autorizaţiile de urbanism valabile.


Faţă de începutul crizei (jumătatea anului 2008), la nivel naţional, preţul terenurilor a scăzut cu aproximativ 61%, potrivit Darian.
Attila Peli, Head of Development and Land Department, Jones Lang LaSalle

Care sunt preţurile medii
OrașPreț (euro/mp)
București 319
Judeţul Ilfov 97
Judeţul Timiș 64
Timişoara 390
Judeţul Brașov 34
Brașov 132
Judeţul Cluj 34
Cluj 309
Sursa: imobiliare.ro, Darian, Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR)

Cât costă un metru pătrat în București
Zonă Preț (euro/mp)
Nord (lux: Dorobanți, Primăverii, Aviatorilor, Nordului) 2.500-5.000
Nord (Floreasca, Aviației, Nicolae Caramfil, Domenii, 1 Mai, Titulescu) 600-1.200
Centru 400-1.200
Est 100-300
Vest 150-400
Sud 150-300
Periferie-județul Ilfov (Roșu, Popești-Leordeni, Pipera) 70-200

Sursa: DTZ Echinox, imobiliare.ro, CBAR, Nordis

În aceeași zonă prețu¬rile diferă în funcție de poziție, de pro-ximitatea punctelor de interes, de acce-sibilitate. Preţurile pot să scadă sau să creas¬că, dacă există PUZ (Plan Urbanistic Zonal), PUD (Plan Urbanistic de Deta-liu), autorizație de construcție și de ceea ce se poate construi, conform CUT-ului (Coeficientului de Utilizare a Terenului).

×