x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 1.000 de primării rămân fără bani

1.000 de primării rămân fără bani

14 Aug 2009   •   00:00

Criză la nivelul administraţiei locale. Multe primării mai au fonduri de salarii pentru cel mult o lună. Mai mult, peste 1.000 de primării de comune ar putea rămâne fără bani de salarii în luna septembrie.



Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ieri că trebuie aduse modificări la Legea finanţelor locale, astfel încât primăriile din zonele rurale să poată primi şi gestiona mai mulţi bani. La ora actuală, bugetele primăriilor sunt ca "o salată de beouf", este de părere Dragnea. El a atras atenţia asupra faptului că există o discrepanţă între bugetele şi cheltuielile la nivel central şi cele la nivel local, în condiţiile în care, dintr-un milion de funcţionari publici din România, de exemplu, în administraţia locală, în aparatul propriu, lucrează numai 70.000 de funcţionari, în 3.200 de primării.

Autorităţile locale se revoltă împotriva deciziei Guvernului de a disponibiliza personalul primăriilor fără o descentralizare totală care să permită acestora să aibă acces la fonduri de investiţii şi aplicarea unor standarde de cost pentru diminuarea şi eficientizarea cheltuielilor.

Dragnea s-a declarat sătul de situaţia înregistrată an de an la nivelul a peste 2.500 de localităţi care "nu au bani proprii" şi depind ca nişte "cerşetori" de Guvern pentru a afla ce buget vor avea. "În România, din cauza principiilor de dezvoltare locală există «insule» foarte mari cum ar fi Bucureştiul şi câteva oraşe importante, după care vine un «deşert» format din peste 2.500 de localităţi mici, care nu au bani nici de funcţionare", a afirmat preşedintele UNCJR, Liviu Dragnea.

O soluţie pentru evitarea crizei ar fi modificarea Legii privind finanţele publice locale, astfel încât să nu mai existe primării care să nu aibă asigurate fonduri pentru cheltuieli "indiferent de culoarea politică", prin crearea unor bugete multianuale de investiţii. "Dorim ca reprezentanţii Guvernului să accepte proiectul de modificare a Legii finanţelor publice locale adoptat printr-un acord în primăvară", a spus Liviu Dragnea. El a cerut ca în localităţile în care nu există venituri proprii pentru funcţionarea aparatului administrativ să fie asigurate măcar fondurile necesare funcţionării.

Dragnea a reiterat ideea alocării unui procent din PIB în aşa fel, încât fiecare administraţie publică locală să-şi poată elabora bugete multianuale de investiţii.

×
Subiecte în articol: economic