x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2,7 milioane de angajați români, departe de un trai decent

2,7 milioane de angajați români, departe de un trai decent

de Adrian Stoica    |    14 Apr 2022   •   07:25
2,7 milioane de angajați români, departe de un trai decent

 

În timp ce avalanșa scumpirilor este de neoprit, românii devin tot mai săraci. În primul rând vorbim despre românii care se confruntă cu sărăcia în muncă, adică acea sărăcie care afectează persoanele angajate, dar care nu-și permit asigurarea unui trai decent din ce câștigă. În România erau înregistrate în luna ianuarie 6,58 milioane de contracte de muncă, dar 5,72 milioane dintre acestea erau încheiate pentru un salariu sub câștigul salarial mediu brut anunțat de Institutul Național de Statistică. El a fost în prima lună a anului 2022 de 6.031 lei brut. Mai multe dintre acestea erau la limita salariului minim pe economie.

Deși câștigurile salariale medii au crescut în ultimii doi ani cu 15%, ponderea contractelor de muncă mai mici sau egale cu salariul minim nu s-a diminuat. Astfel, 2,7 milioane de contracte de muncă se aflau în această situație  la începutul acestui an, ceea ce reprezenta 41,5% din numărul total al acestora. Este cel mai mare procent înregistrat în ultimii ani, după ce în ianuarie 2020 acesta a fost de 40,6%, iar în ianuarie 2021, de 37,9%, arată o analiză realizată de monitorulsocial.ro, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

Potrivit unei statistici realizate tot de  monitorulsocial.ro, la nivelul lui 2021, 57,3% dintre lucrătorii pe cont propriu, cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani, trăiau la limita sărăciei. De asemenea, în aceeași situație se aflau 10,6% dintre angajații cu contracte temporare de muncă și 5% dintre angajații cu contracte permanente de muncă. 

Sărăcia crește, dar statul continuă să ignore legea

În luna august a anului trecut a intrat în vigoare Legea nr. 174/2020, prin care a fost modificată și completată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar. Astfel, din 2021, salariul minim trebuie să se calculeze în baza coşului minim de consum pentru un trai decent. Legea prevede corelarea salariului minim cu coşul minim pentru un trai decent, iar valoarea sa va fi calculată anual de Institutul Naţional de Statistică. Guvernul continuă să ignore această lege, deși coşul minim de consum ar fi trebuit să fie un indicator important în stabilirea şi fundamentarea salariului minim. În 2020 Guvernul estima că o familie cu doi copii ar putea trăi cu 7.000 de lei în fiecare lună și i-ar rămâne şi 630 de lei pentru fondul de economii. Cu toate acestea, românii care lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului. Această majorare s-a făcut „din ochi” și în niciun caz în funcție de coșul minim de consum. Deși suntem abia în a patra lună a anului, indexarea salariului minim a fost deja înghițită de inflație. 

Tabel - Valoarea contractelor de muncă

https://monitorsocial.ro/data/valoarea-contractelor-de-munca/

Sursa datelor: Inspecția muncii

×