x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 22.650 de firme în faliment

22.650 de firme în faliment

de Daniela Ivan    |    01 Mar 2012   •   21:00
22.650 de firme în faliment

In ciuda cresterii economice, 22.650 de companii au intrat in insolventa anul trecut, cel mai mare numar din ultimii cinci ani. Circa 91.350 de fir­me au intrat in incapacitate de plata din 2007 si pana in prezent, majoritatea din sectorul comertului cu ama­nuntul, distributiei si con­s­truc­ti­ilor, potrivit unui studiu Coface.

In 2011, primele trei pozitii ale clasamentului celor mai afectate sectoare, respectiv comert cu ridicata, comert cu ama­nun­tul si constructii – au ramas ne­schim­bate pentru al patrulea an consecutiv si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inre­gis­trate in 2011, respectiv aproximativ 55%, potrivit unui comunicat al Coface. Comertul cu amanuntul a revenit in 2011 pe prima pozitie, cu 19,5% din numarul total al falimentelor, con­firmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector.

'In ciuda cres­te­rii economice din 2011, falimentele au crescut fata de 2010, ceea ce arata ca in economia reala criza a conti­nuat sa faca victime in randul compa­ni­ilor slabite de recesiunea din 2009 si 2010 si a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul pa­tru al anului trecut, precum si primele doua luni din 2012 indica o in­ra­u­ta­ti­re accentuata a comportamentului de plata al companiilor, cu un numar dublu de intarzieri la plata si arierate in cres­te­re, ceea ce ma face sa fiu pesimist si sa anticipez o crestere a numarului de companii insolvente si in 2012', a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

15% din falimente, in constructii
Constructiile intregesc topul primelor trei sectoare cu cele mai multe insolvente, acest sector inregistrand o crestere constanta a nu­ma­ru­lui de insolvente. Astfel, 3.548 de firme au fost in 2011 in imposibilitate de a-si mai continua activitatea si au tras obloanele. Numarul constructorilor care si-au inchis afacerea a crescut de doua ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008, cand au fost semnalate 1.666 de insolvente.

'Cel mai important factor care a afectat sectorul constructiilor in 2011 este cererea redusa din partea populatiei, care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat din­tre serviciul datoriei si venituri, re­zultat din cresterea dobanzilor si sca­derea incasarilor. Cel de-al doilea fac­tor este reprezentat de sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale', potrivit Coface.

×
Subiecte în articol: firme economia faliment