In ciuda cresterii economice, 22.650 de companii au intrat in insolventa anul trecut, cel mai mare numar din ultimii cinci ani. Circa 91.350 de firme au intrat in incapacitate de plata din 2007 si pana in prezent, majoritatea din sectorul comertului cu amanuntul, distributiei si constructiilor, potrivit unui studiu Coface.
In 2011, primele trei pozitii ale clasamentului celor mai afectate sectoare, respectiv comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii – au ramas neschimbate pentru al patrulea an consecutiv si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2011, respectiv aproximativ 55%, potrivit unui comunicat al Coface. Comertul cu amanuntul a revenit in 2011 pe prima pozitie, cu 19,5% din numarul total al falimentelor, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector.
'In ciuda cresterii economice din 2011, falimentele au crescut fata de 2010, ceea ce arata ca in economia reala criza a continuat sa faca victime in randul companiilor slabite de recesiunea din 2009 si 2010 si a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul patru al anului trecut, precum si primele doua luni din 2012 indica o inrautatire accentuata a comportamentului de plata al companiilor, cu un numar dublu de intarzieri la plata si arierate in crestere, ceea ce ma face sa fiu pesimist si sa anticipez o crestere a numarului de companii insolvente si in 2012', a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.
15% din falimente, in constructii
Constructiile intregesc topul primelor trei sectoare cu cele mai multe insolvente, acest sector inregistrand o crestere constanta a numarului de insolvente. Astfel, 3.548 de firme au fost in 2011 in imposibilitate de a-si mai continua activitatea si au tras obloanele. Numarul constructorilor care si-au inchis afacerea a crescut de doua ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008, cand au fost semnalate 1.666 de insolvente.
'Cel mai important factor care a afectat sectorul constructiilor in 2011 este cererea redusa din partea populatiei, care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor. Cel de-al doilea factor este reprezentat de sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale', potrivit Coface.