x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Câciu: Măsurile luate de guvern sunt incoerente. Economia României în derivă

Adrian Câciu: Măsurile luate de guvern sunt incoerente. Economia României în derivă

06 Ian 2021   •   12:29
Adrian Câciu: Măsurile luate de guvern sunt incoerente. Economia României în derivă
Sursa foto: adrian câciu/facebook

Măsurile economice și fiscale luate de autorități nu sunt coerente, motiv pentru care nu pot fi realizate planuri de afaceri pe termen scurt și mediu. Mai mult, gradul de îndatorare al societăților a depășit 85%, iar creditul comercial a sărit de 400 de miliarde de lei, explică economistul Adrian Câciu.

"Economia României este în derivă. Gradul de îndatorare al companiilor a depășit pragul de 85% iar impredictibilitatea stimulilor economici și fiscali face imposibilă realizarea unor planuri de afaceri sustenabile pe termen scurt și mediu (1-3 ani).

Toți lucrăm pe "short"!

Nu există strategie fiscal-bugetară, nu știm dacă vor fi stimulente pentru export sau prime de producție, până și salariul minim este incert , iar în zona impozitării lucrurile stau prost de tot pentru că toți ne așteptăm la o presiune din partea statului ori de creștere a taxelor ori de creștere a colectării ceea ce înseamnă controale făcute pe stilul "plan", adică nu pleacă inspectorii până nu dau o amendă sau nu calculează niște diferențe de plată.

Creditul comercial a depășit 400 miliarde lei iar chestiunea cu asigurarea creditului comercial este o prostie pentru oricine știe business pe short.

Nu îți permiți ca și companie să astepti 120 de zile după asigurator.

Scontarea bancară este la nivel de școală primară, bancile nu acceptă instrumentul, iar garanțiile oferite de stat sunt insignifiante și greoi de abordat.

Impredictibilitea cererii datorată măsurilor restrictive discreționare nu ne permite să evaluăm dacă merită să facem costuri și mai ales pe ce perioadă.

Peste toate acestea se preconizează creșterea prețurilor administrate (de combustibil deja știam dar iata că apar presiuni pe piața petrolului care a vândut "low" tot anul 2020 și are de recuperat) iar toate astea adaugă la prețul de stoc.

Business-ul devine o problemă de costuri în loc să fie una de randament.

Un an care începe prost, impredictibil și cu niște declarații ale guvernanților care ne arată cât de mult înțeleg ei din economie. Năsui ne vorbeste de măsura 2 la granturi, o măsură care nu are nici un efect în afara de a acoperi datoriile către stat.

Ne vorbeste de o schema de ajutor de stat pentru HoReCa de 500 milioane euro, când cel mai simplu era să dea tichete de vacanta de 1450 lei in mediul privat și asigura un cash flow cu efect de multicare pentru 2021 (pentru că omul nu vine doar la cazare într-o zonă, se mai plimbă, mai cumpără lucruri locale, menține afaceri locale - așa, pe schema de ajutor de stat, banii vin în companie dar se duc în plata costurilor acumulate nu multiplică pentru viitor).

E iarnă! Economia nu numai că este în derivă dar a și înghețat!", scrie analistul pe Facebook.

 

×
Subiecte în articol: economie adrian caciu