x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agenti fiscali - Notarii retin impozite

Agenti fiscali - Notarii retin impozite

11 Mai 2005   •   00:00


Finantele vor sa-i transforme pe notari in agenti fiscali. Acestia sunt obligati de lege sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare.


  • de DANIELA IVAN
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • DECIZIE. Sebastian Bodu, seful Fiscului, vrea sa-si subordoneze notarii
    Ministerul Finantelor a publicat pe site proiectul normelor metodologice dupa care se vor impozita proprietatile imobiliare. Dupa cum se stie, sunt taxate cu 10% tranzactiile realizate de persoanele fizice care au detinut proprietatile mai putin de trei ani, conform Ordonantei 24/2005.

    OBLIGATII. Notarii au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare. Concret, notarii stabilesc impozitul prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului impozabil calculat ca diferenta intre pretul de vanzare si cel la care a fost cumparat bunul. Totodata, cabinetele notariale calculeaza si retin impozitele, pe care apoi le vireaza statului pana la data de 25 ale lunii urmatoare in care s-a efectuat tranzactia. In plus, de doua ori pe an, au obligatia sa trimita organului fiscal un listing cu tranzactiile efectuate pentru care s-au retinut impozite.

    Aceasta lista va contine numele si prenumele fiecarui cumparator, valoarea inscrisa in actul de vanzare-cumparare, taxele notariale aferente tranzactiei, suma care reprezinta venitul impozabil. Este un model stas, conform Formularului 208, care face parte din ordinul publicat pe site-ul www.mfinante.ro. Insa aceste norme vor intra in dezbaterile parlamentare, de unde ar putea iesi mult modificate.

    EXCEPTIE. Pentru tranzactiile care nu se fac prin intermediul notariatelor, cum ar fi executarile silite, obligatia calcularii impozitului de 10% revine organului fiscal in a carui raza fiscala se afla domiciliul contribuabilului, in baza informatiilor transmise organului teritorial unde este inregistrata proprietatea.

    "Stabilirea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se efectueaza prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului impozabil, declarat de contribuabili", se arata in proiectul normelor metodologice.

    NECLARITATI
    Exista si unele aspecte care inca nu au fost aprofundate prin aceste norme. De exemplu, pentru cheltuielile de amenajare a unui imobil sau teren pe care proprietarul le putea face in intervalul celor trei ani se percepe doar o cota forfetara de 5% din valoarea impozitului, respectiv 0,5% din valoarea tranzactiei. Cota este aceeasi si pentru amenajari minore si pentru investitii majore, care ridica foarte mult valoarea unei proprietati, ceea ce nu este normal.
    ×
    Subiecte în articol: economic