x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Agricultura bio nu-i un moft, e viitorul

0
Autor: Ilinca Zane 29 Iul 2021 - 07:19
Agricultura bio nu-i un moft, e viitorul
Vezi galeria foto


În urmă cu doar zece ani, agricultura ecologică și roadele aferente, certificate ca atare, erau încă privite cu scepticism. Produsele bio erau de nișă: un moft, ceva extravagant, pentru cei cu bani. Astăzi, rafturile supermarketurilor sunt doldora de marfă cu etichetă verde, la preț bun. Din păcate, doar un mic procent o reprezintă alimentele made in România.

 

În 2008, când se înființa Asociaţia Bio România, producătorii de alimente organice se numărau pe degetele de la o mână, iar consumatorii erau de ordinul sutelor. Grosul era format din mame tinere, preocupate de sănătatea familiei lor, în căutare de produse curate, fără chimicale. 

 

Marfă de import

„În 2013, asociația noastră a avut un parteneriat cu un mare supermarket și am început să introducem alimente bio românești – cu materii prime autohtone și procesate la noi”, spune Avraham Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio România. „Cinci ani mai târziu, acel supermarket avea peste o mie de sortimente bio la raft”.

Piața a explodat în ultimii ani: practic, nu există lanț de retail care să nu aibă alimente cu etichetă verde. Chiar dacă nu există statistici oficiale – fiindcă produsele bio nu au un cod CAEN distinct – se estimează că 1-2% din totalul mărfurilor existente pe piață sunt certificate eco.

„Marea noastră durere, ca asociație, e că, din aceste produse care se consumă la nivel național, cea mai mare parte sunt de import. Noi exportăm materie primă eco în proporție de 90% - și importăm produsele finite pentru consumul intern”, spune Avraham Cioceanu. 

 

Cererea depășește oferta

Produsele românești organice, care pot fi găsite la raft, sunt în special produse de băcănie: semințe de floarea soarelui, de in, făină, mălai. „La lactate stăm foarte bine, laptele bio românesc fiind cam cel mai scump care se vinde în UE”, spune președintele Bio România.

Stăm bine și la ouă, la miere... Dar, din păcate, lista se termină aici.

„Nu avem deloc carne bio, există un singur abator certificat la Brașov. Nu avem legume și fructe în cantitate suficientă, deși cererea e enormă. Există în țară ferme mici, dar care au clienții lor: oamenii care vin cu mașina, la sfârșit de săptămână, și cumpără tot”, spune Avraham Cioceanu. De aceea, la raft, fructele și legumele bio provin din Italia, Spania sau de prin alte părți.

 

Certificare de grup

Legislația națională, armonizată cu cea din UE, ar putea ajuta producția autohtonă. „Până în 2020 a funcționat un regulament european care trebuia abrogat. Am contribuit și noi, ca asociație, la noul regulament, care trebuia să se aplice de la 1 ianuarie 2021 – dar, din cauza pandemiei, s-a amânat până în 2022. Printre alte modificări, noul regulament prevedea posibilitatea certificării bio de grup”, explică Avraham Cioceanu.

Asta ar da posibilitatea zecilor de fermieri dintr-o comună să-și certifice produsele ca o singură entitate, cu costuri simbolice, inspecția produselor urmând a se face prin sondaj.

Există și un dezavantaj: „Dacă unul nu respectă regulile certificării, atunci se declasează tot grupul”.

 

Potențial agricol enorm

În România, se cultivă bio circa 400.000 ha – un procent mic, de 2,6%, raportat la cele 15 milioane de teren arabil, plus pășune. Conform politicii agricole comune, din noul Green Deal european, 25% din terenul agricol al UE ar urma să fie certificat bio până în 2030.

La noi, deci, suprafața certificată ar trebui să crească de 10 ori în următorii ani. Din fericire, spune Avraham Cioceanu, potențialul agricol al României e enorm. Iar o simplă punere în aplicare a unei legi – Legea 133/2019 pentru înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare – ar ajuta enorm procesul, crede președintele Bio România.

 

O lege amânată

„Această Agenție, cu rolul de a dezvolta strategii pentru dezvoltarea și promovarea oricărui tip de aliment de calitate autohton, că e bio sau nu, ar fi fi trebuit să funcționeze de la 1 ianuarie 2020. A venit pandemia, legea a fost blocată prin două OUG-uri, următorul termen de implementare fiind 1 ianuarie 2022”, spune Avraham Cioceanu.

„Agenția ar fi avut menirea de a oferi consultanță micilor fermieri, pentru a-i ajuta astfel să intre în schema de calitate – și inclusiv costurile de certificare ar fi fost mult diminuate. Asta ar fi încurajat producția internă bio și exporturile, sectorul s-ar fi putut dezvolta – iar, în câțiva ani, România ar fi putut atinge acea țintă de 25% teren agricol bio. Dar totul ține de factorul politic”, conchide Cioceanu.

 

Șansa agriculturii tradiționale

Președintele Asociației Bio România crede că românul consumă mâncare curată într-o proporție mai mare decât se crede. Fiindcă țara noastră nu stă deloc prost la capitolul produse fără chimicale.

„De pe la jumătatea lunii iulie și până târziu, în toamnă, cam tot ce apare pe piață sunt legume, fructe și alimente care vin din zona de deal și de munte, unde încă se practică o agricultură tradițională: bălegarul se pune în grădină, buruienile se smulg, nu se stropesc cu erbicide... Surplusul din gospodării ajunge pe tarabe și reprezintă baza unei alimentații sănătoase, chiar dacă nu e certificată bio”.

Unde mai pui că și gustul roadelor obținute din agricultura tradițională e mai bun. La produsele organice de origine animală – carne, lactate, ouă eco – da, gustul e diferit. Însă la roșiile certificate bio, spre exemplu, ieșite din răsaduri de hibrid, gustul poate dezamăgi, arată Avraham Cioceanu.

 

 

Asociaţia Bio România militează pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii şi a spaţiului rural românesc, pentru educarea și informarea consumatorilor. Luptă și pentru condiţii economice favorabile practicării agriculturii ecologice în România, la fel ca în Europa.

 

Credit foto: Facebook Bio România

Citeşte mai multe despre:   Asociaţia Bio România

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Preferințele Generației Z. Cât de importanți sunt banii pentru tinerii români

Preferințele Generației Z. Cât de importanți sunt banii pentru tinerii români
Generația Z face achiziții echilibrate, în online și offline, deoarece aproximativ 51% dintre tineri și-au propus să economisească iar 48% vor să câștige mai mulți bani în acest an, arată studiul...

Dezvoltarea sustenabilă: ce înseamnă și cum o putem integra în aspectele importante ale vieții

Dezvoltarea sustenabilă: ce înseamnă și cum o putem integra în aspectele importante ale vieții
Dacă ar fi să găsim o definiție a ceea ce înseamnă „dezvoltare sustenabilă”, unul dintre punctele de reper pe care ni le putem lua este raportul Brundtland din 1987 al Comisiei mondiale pentru mediu și...

Investigație de amploare pe piața de carte. Posibile ilegalități ale unor edituri cunoscute

Investigație de amploare pe piața de carte. Posibile ilegalități ale unor edituri cunoscute
Consiliul Concurenţei investighează un posibil comportament anticoncurenţial al unor societăți de pe piaţa furnizării de carte din România, scrie Ziarul Financiar. Companiile investigate sunt Editura...

Ce este procesul de overselling si cum il practica firmele de web hosting?

Ce este procesul de overselling si cum il practica firmele de web hosting?
Practica de overselling este utilizata frecvent de companiile de web hosting si presupune vanzarea de resurse care nu sunt disponibile pe server. Furnizorul de hosting se bazeaza pe faptul ca majoritatea site-urilor nu...

Creditul neguvernamental a crescut cu 1% în august 2021

Creditul neguvernamental a crescut cu 1% în august 2021
Creditul neguvernamental a crescut  cu 1% în august 2021,  faţă de iulie 2021, respectiv 0,8% în termeni reali, ajungând la 309,7 miliarde de lei, arată BNR. Creditul în lei...

Valoarea economică a industriei de jocuri din Macau scade ca urmare a coronavirusului

Valoarea economică a industriei de jocuri din Macau scade ca urmare a coronavirusului
Potrivit raportului al Inside Asian Gaming care citează infοrmații oficiale al Biroului de recensământ și statistici al enclavei, surplusul brut deținut de cele nouă entități licențiate să opereze o Fοrmă...

O regiune din România se află în topul lucrătorilor în transporturi din UE

O regiune din România se află în topul lucrătorilor în transporturi din UE
Regiunea Sud-Muntenia din România se află pe primul loc în UE la numărul de lucrători în transporturi, cu 65 de persoane la mia de locuitori. În blocul comunitar, erau 10,8 milioane de angajați în transporturi,...

„Șervețelul lui Laffer”: ban la ban trage și păduche la păduche

„Șervețelul lui Laffer”: ban la ban trage și păduche la păduche
Galerie Foto În 1979 a avut loc o revoluție financiară în fruntea căreia s-au aflat doi dintre cei mai puternici lideri ai lumii libere: Margaret Thatcher și Ronald Reagan. Ce-au hotărât ei atunci? Au rupt lanțurile legislat...

Ecologiștii vor să înghețe amenajările hidroelectrice pe Dunăre

Ecologiștii vor să înghețe amenajările hidroelectrice pe Dunăre
Galerie Foto Fără o revigorare generală a programelor de dezvoltare a centralelor hidroelectrice nu pot fi atinse obiectivele ambițioase de reducere a emisiilor de carbon. Paradoxal, acest „gigant uitat” al energiei...

Instalarea platformei de producţie gaze naturale Ana în Marea Neagră a fost finalizată

Instalarea platformei de producţie gaze naturale Ana în Marea Neagră a fost finalizată
Platforma de producţie gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani, a fost finalizată, după cum anunță Black Sea Oil & Gas SA („BSOG”)...

Ce spune Dan Vîlceanu despre despăgubirile după falimentul City Insurance

Ce spune Dan Vîlceanu despre despăgubirile după falimentul City Insurance
Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu spune că nu este de acord cu „plata fraudelor” din bani de la buget. El a fost întrebat dacă Fondul de Garantare a Asiguraților poate acoperi toate despăgubirile către...

Vești bune pentru păgubiții de la City Insurance. Plafonul maxim de garantare pentru o creanță a fost majorat

Vești bune pentru păgubiții de la City Insurance. Plafonul maxim de garantare pentru o creanță a fost majorat
La propunerea Ministerului Finanțelor, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, ca urmare a ...

Florin Cîțu anunță ordonanță de urgență după insolvența City Insurance. Ancheta vizează instituții de stat importante

Florin Cîțu anunță ordonanță de urgență după insolvența City Insurance. Ancheta vizează instituții de stat importante
Executivul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea legii Fondului de Garantare a Asiguraților, ca urmare a insolvenței companiei City Insurance, a anunțat Florin Cîțu. „Am adoptat o...

Ce spune Florin Cîțu despre livrarea gazelor pe timpul iernii

Ce spune Florin Cîțu despre livrarea gazelor pe timpul iernii
România nu riscă să rămână fără gaze la iarnă, potrivit premierului Florin Cîțu. Acesta a spus că încă analizează varianta privind plafonarea prețurilor gazelor livrate populației și...
Serviciul de email marketing furnizat de