x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Antidot la legile sărăciei

Antidot la legile sărăciei

de Diana Scarlat    |    07 Iul 2010   •   00:00
Antidot la legile sărăciei
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Soluţia Voiculescu dă timp statului să reformeze sistemul bugetar, consideră sindicatele şi analiştii economici



Emiterea de titluri de stat pentru bugetarii ale căror salarii au fost reduse cu 25% în contul banilor tăiaţi de stat este o soluţie posibilă doar cu anumite condiţii tehnice, precum reglementarea pieţei secundare a titlurilor de stat. Soluţia senatorului Voiculescu dă timp statului să rea­lizeze reformele necesare, consideră analiştii economici şi liderii sindicali consultaţi de Jurnalul Naţional.

Senatorul Dan Voiculescu a pu­bli­­cat luni pe blogul personal o soluţie pentru ca să nu le scadă salariile cu 25% celor peste 1,3 milioane de bugetari. "Începând cu luna iulie, să se acorde bugetarilor titluri de stat cu o valoare nominală de 50-100 RON. Fiecare salariat va primi un număr de titluri proporţional cu reducerea su­ferită. Randamentul acestor titluri va fi cel puţin egal cu rata inflaţiei. Ma­turitatea: între 3 şi 5 ani. Tran­zac­ţionarea titlurilor va fi strict reglementată pentru a se evita orice abuz. Acţionând astfel, bugetul de stat pe anul în curs şi pe următorii doi ani nu va fi afectat, iar bugetarii vor putea vin­de din titlurile primite pentru a su­plini reducerile salariale şi a rezista cri­zei economice. În acelaşi timp, va fi necesară o restructurare raţională şi pe criterii obiective a sistemului bu­getar. Este o soluţie morală, legală şi imediat aplicabilă", a scris Voi­cu­lescu pe blogul său.

"E o iniţiativă pozitivă, care pentru a funcţiona trebuie operaţionali­za­tă plus constituirea unei pieţe se­cun­dare la bursă pentru titlurile vân­dute pentru populaţie. Sigur, statul trebuie să fie prosper în patru ani ca să dea înapoi banii", consideră analis­tul economic Ilie Şerbănescu, fost mi­nistru al Reformei. De asemenea, sta­tul ar trebui să aibă o soluţie în pri­vinţa bugetarilor cărora li s-ar da aceste titluri de stat, dar peste şase luni ar rămâne şomeri ca urmare a res­tructurării, a adăugat Şerbănescu.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Apli­­cată (GEA), consideră că este o mă­­sură fezabilă, care echivalează cu de­­mocratizarea deficitului. "Este po­sibilă şi fezabilă, dar statul amână pr­o­­blema deficitului cu anii respectivi. E un schimb intergeneraţional şi atenuează efectele negative asupra economisirii şi consumului; practic, ne-ar mai cumpăra timp, dar problema rămâne", ne-a declarat Liviu Voi­nea. Din perspectiva datoriei pu­blice, aceasta va creşte acum, iar deficitul este amânat până la momentul sca­denţei. "Problema nu dispare, se amâ­nă, dar ne oferă timp pentru a face nişte reforme", a mai spus Voinea. Şi el s-a referit la existenţa unei pieţe a titlurilor de stat, deoarece acum doar băncile şi clienţii cu peste 3 miliarde de lei vechi în conturi pot cumpăra şi vinde titluri de stat: "E o democratizare a deficitului", a mai spus Voinea.

Şi sindicatele susţin soluţia propu­să de Voiculescu. "Nu înţeleg de ce pentru bănci trebuie să se dea do­bân­dă de până la 8% sau 10%, iar pentru salariaţi nu putem să facem acest lucru. Este perfect normal ca su­mele să se dea direct persoanelor afectate. Oricum, şi-au dat o ordonanţă de urgenţă prin care datoriile câştigate în instanţă să fie reportate pentru 2011, 2012 şi 2013", conside­ră Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa". Şi reprezentanţii Blocului Na­ţio­nal Sindical susţin soluţia emiterii de ti­tluri de stat, dar avertizează asupra ne­­cesităţii reevaluării angajaţilor din sis­­temul bugetar. "O astfel de măsură re­­paratorie s-ar putea realiza cu con­di­ţia unei perieri serioase a sistemului bugetar. Dacă s-ar face o reevalua­re a fiecărei instituţii în parte şi o re­gân­­dire a organigramelor, am rămâne cu resursele umane de calitate, iar so­­luţia aceasta ar fi foarte bună", spu­ne Dumitru Costin, preşedintele BNS.

×
Subiecte în articol: economic