Cele 600 apartamente din Bucuresti pe care RA-APPS le va scoate la vanzare prin licitatie cu strigare au o valoare de 85-90 milioane de euro, cele mai scumpe fiind trei locuinte din imobile aflate pe bulevardul Kiseleff, fiecare cu preturi estimative de circa 310.000 de euro.
Evaluarea estimativa a fost realizata pentru Mediafax de reprezentantii mai multor companii imobiliare, luand in calcul o suprafata medie de 120 de metri patrati utili si imobile construite dupa 1975 sau, dupa caz, perioada in care s-a construit in respectivele zone.
Pe baza acestor elemente de evaluare, preturile rezultate se situeaza intre 108.000 de euro si 308.000 de euro.
In urma cu doua saptamani, agentia Mediafaxa prezentat in exclusivitate informatii privind lista imobilelor pe care Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) le va scoate in perioada imediata la vanzare prin licitatie cu strigare. Pe lista figureaza 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active aflate in portofoliul regiei, printre care atat spatii folosite de mai multi ani de diferite fundatii si organizatii neguvernamentale, cat si unitati turistice importante, precum hotelurile Triumf din Bucuresti si Mara din Sinaia, Clubul Floreasca si peste 20 de vile din statiuni montane si de pe litoral.
Din totalul celor 733 imobile, un numar de 600 sunt insa apartamente din Bucuresti ocupate in prezent de ministri, secretari de stat, consilieri guvernamentali, inclusiv de la Cancelaria premierului, si de fosti ministri in regimul comunist, majoritatea fiind amplasate in zone centrale ale Capitalei. Apartamentele vor fi vandute la un pret de pornire care va fi stabilit de experti autorizati, prin licitatie publica cu strigare la care vor putea participa si actualii demnitari.
In lista RA-APPS nu sunt prezentate informatii, cu cateva exceptii, privind suprafata, numar de camere, anul constructiei imobilului in care este amplasata locuinta.
Din totalul apartamentelor care vor fi scoase la vanzare de RA-APPS, 17 sunt amplasate pe Bulevardul Kiseleff din centrul Bucurestiului. Pornind de la criteriile utilizate pentru evaluare, reprezentantii companiilor imobiliare au calculat preturi pe apartament plasate intre 156.000 de euro si 308.000 euro.
Structurat pe zone, cele mai multe apartamente sunt amplasate pe Strada Mihai Eminescu, respectiv 139 de unitati. Pretul mediu in zona este de 115.000 de euro. Pe Bulevardul Nicolae Balcescu sunt amplasate 35 de apartamente, pretul mediu fiind de 144.000 de euro, pe Bulevardul Ion Mihalache sunt 38 de apartamente, pretul mediu fiind estimat la 120.000 de euro, iar pe Strada Nicolae Racota se gasesc un numar de 31 de unitati (156.000 de euro).
In sectoarele 1 si 2 din Bucuresti se afla majoritatea imobilelor in care sunt amplasate apartamentele care urmeaza sa fie vandute, alte artere cu o oferta semnificativa din sectorul 1 fiind strada Polona (31 de apartamente pentru care estimarea de pret este de 144.000 de euro pentru fiecare), Bulevardul Magheru (22 de locuinte, 144.000 de euro), Bulevardul Iancu de Hunedoara (25, cu un pret estimat de 132.000 de euro), Bulevardul Dacia (14 apartamente, pretul in zona pentru o unitate similara fiind de 144.000 de euro), in timp ce pe Strada Icoanei vor fi disponibile 14 locuinte, care ar putea fi vandute cu 156.000 de euro fiecare.
In sectorul 2, RA-APPS va vinde 23 de apartamente pe Strada Drobeta, 24 pe Strada Aurel Vlaicu si 19 pe Bulevardul Mircea Voda. In aceste cazuri, preturile estimate sunt cuprinse intre 108.000 euro si 144.000 de euro.
In sectorul 3, cele mai multe apartamente sunt amplasate pe Bulevardul Unirii, respectiv 15, caz in care pretul estimat este de 144.000 de euro.
Pentru intrega lista, companiile imobiliare au utilizat pretul mediu pe metru patrat util la care se incheie in prezent o tranzactie in respectiva zona, care s-a inmultit cu 120. Pretul final ar putea sa fie insa mai redus, tinand cont ca suprafata utila este mare. De exemplu, daca in zona Eminescu locuintele se vand la 950-1.000 euro/mp, acesta este de regula valabil la apartamentele de 1-2 camere, iar cu cat numarul camerelor creste, cu atat pretul pe metru patrat este plauzibil sa scada.
Totodata, evaluarea a fost realizata luand in calcul o stare relativ buna a imobilului, nu insa si suprafetele de teren aditionale proprietatilor.
Reprezentantii agentiilor imobiliare au declarat pentru MEDIAFAX ca statul va vinde probabil prin mijloace proprii locuintele RA-APPS, bucata cu bucata, fara sa apeleze la companii de consultanta imobiliara.
In prezent, apartamentele sunt ocupate de ministri, precum Daniel Funeriu si Gheorghe Ialomitianu, fostul presedinte al Senatului Mircea Geoana, europarlamentari ca Adrian Severin, fundatii precum "Renasterea" condusa de Mihaela Geoana, vicepresedintele AVAS Ionela Pop Bruchental, directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, inspectorul general al Politiei Romane, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, procurorul general al DNA, presedintele Agentiei Domeniilor Statului, fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita, fosti demnitari ai regimului comunist sau de dupa 1990, precum serban Nicolae sau stefan Andrei (ministru de Externe in perioada comunista).
Pe aceeasi lista se regasesc doua apartamente din strada Constantin Prezan nr.4, adresa la care au locuit, la un moment-dat, in aceeasi perioada, Adrian Nastase, Traian Basescu si Nicolae Vacaroiu. La acea vreme, parterul era ocupat de Traian Basescu, etajul 1 de Adrian Nastase si etajul 2 de Nicolae Vacaroiu. Ulterior, Nastase si Basescu s-au mutat.
La vanzare vor fi scoase si alte bunuri care s-au afkat pana in prezent in baza de protocol a statului,, printre care active ale complexului Scrovistea, mai multe vile din comuna Snagov, inclusiv Casa taraneasca, centrul de conferinte club-bazin din Neptun, complexul Doina din Neptun, birourile din centrul Capitalei inchiriate Asociatiei 21 Decembrie.
Acestora li se adauga si alte bunuri imobiliare, precum terenul in suprafata de peste 3.000 metri patrati aferent hotelului Robinson din Predeal, complexul balnear Bradul din Covasna, minihotelul Covasna din localitate, Cabana Vanatoreasca cu terenul aferent de 1.600 metri patrati din Sinaia, vila Belvedere din Baile Herculane, complexul Cindrelul din Paltinis, complexul Dunarea impreuna cu hotelul Dacia din Neptun-Olimp, restaurantul Ambasador din Neptun, hotelul Victoria din Cluj-Napoca, complexul agroindustrial Apahida, hotelul Gloria din Suceava, pensiunea Palace din Slanic-Moldova, casa de oaspeti Bradet din Suceava, precum si mai multe vile din Predeal, Neptun, Mamaia, Eforie Nord.
In proiectul de buget pentru anul viitor, Guvernul si-a propus sa incaseze 706 milioane lei (164 de milioane euro) din vanzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmand sa creasca de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru acest an.