Banca Mondială estimează o scădere de 5,7% a economiei românești. Fondurile europene în pericol
Criza economică provocată de pandemia de coronavirus se adâncește. Aceasta va suferi o scădere de 5,7% în 2020, potrivit prognozei realizate de Banca Mondială. Anul viitor analiștii preconizează însă că țara noastră va înregistra o creștere de 4,9%.
Totodată, România ar trebui să atragă mai multe fonduri europene, analiștii Băncii Mondiale temându-se că țara nu va putea beneficia de fondul de relansare al Uniunii Europene.
Estimările arată că deficitul fiscal va ajunge la 9,1% din PIB, în 2020, față de 3,6%, cât prevedeau calculele anterioare. În 2021, acesta s-ar putea reduce, scăzând la 6,3% din PIB.
"Severitatea recesiunii şi magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evoluţia crizei sanitare şi răspunsul decidenţilor, de impactul stimulentelor economice şi de consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul UE. O reducere substanţială a deficitului în 2021 este puţin probabilă deoarece Guvernul va trebui să sprijine procesul de revenire economică", arată BM.
Pe termen scurt, autoritățile vor trebui să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus și să limiteze consecințele economice și sanitare.
"O criză prelungită cu măsuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de creştere şi ar amâna relansarea incipientă a activităţii, crescând în acelaşi tip şomajul şi sărăcia", spun experții.
Dacă va fi pusă în aplicare mărirea pensiilor cu 40%, stabilitatea macroeconomică va fi puternic afectată și va duce la scăderea ratingului țării.
Previziunile Băncii Mondiale pentru statele din Euroapa de Est arată o scădere de 4,4% a economiei, iar creșterea mult- așteptată de anul viitor va fi de numai 1,1%.

Ştiri din .ro
Virgil Popescu, „ușor nemulțumit” de ordinul ANRE: Lasă la latitudinea furnizorilor să ofere discount
Ministrul Energiei, nemulțumit că ANRE a lăsat la latitudinea furnizorilor oferirea discountului
Proiectantul sectorului Târgu Mureș-Târgu Neamț din A8, monitorizat de CNAIR
Tranzacționarea de acțiuni în 2021: O creștere promițătoare pentru companiile românești
Peste 60% dintre angajații de la nivel global lucrează la distanță
Majoritatea românilor folosesc produse și servicii bancare
Piața auto în declin. Producția și vânzările de autovehicule au scăzut semnificativ în 2020
Ministrul Economiei: Românii fac salariul aproape juma-juma cu statul. Din 2022 începem aplicare măsurii zero taxe pe salariul minim
Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF
Cazacioc & CO SRL a săpat o groapă de 1,5 milioane de euro

Creștere spectaculoasă a capitalului românesc în start-up-uri
Unitatea 1 CNEE Cernavodă va fi oprită pe 23 ianuarie 2021
Majoritatea angajaților vor un loc de muncă aproape de casă
Primul atelier de cold brew și craft soda din România
