x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile austriece ne închid uşa în faţă

Băncile austriece ne închid uşa în faţă

de Daniela Ivan    |    12 Ian 2012   •   21:00
Băncile austriece ne închid uşa în faţă

Banca centrala a Austriei va lua rapid decizia de a limita expunerea bancilor austriece in Europa Emergenta, inclusiv in Romania, cu scopul de a creste siguranta propriului sistem financiar, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Reuters.

'Decizia a fost luata', a spus, sub protectia anonimatului, un oficial care a participat la intalnirea de la Viena unde s-au intalnit reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din 17 tari din Europa de Est. La sedinta a participat si unul dintre viceguvernatorii Bancii Nationale a Romaniei.
Masura va avea un impact major asupra Romaniei, in conditiile in care 31,5% din activele sectorului bancar din Romania sunt detinute de bancile austriece, potrivit Fitch. Mai mult, Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen detin peste 30% din piata bancara din Romania.

Nu este pentru prim data cand Austria si-a manifestat o asemenea intentie. Anul trecut, in noiembrie, banca centrala a Austriei a anuntat restrictii la creditarea in regiune pentru marile grupuri financiare din tara, Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, parte a grupului italian UniCredit. Aceste banci trebuie sa se asi­gure ca creditarea efectuata de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi 110% din depozitele si fi­nan­tarea atrasa de pe pietele locale unde functioneaza.

Banii de la FMI nu ne ajung
Problema este ca din cele trei banci vizate, doua sunt in Top 3 in sistemul bancar romanesc si tota­lizeaza 30% din active. Daca aceste subsidiare vor fi lasate fara bani de mamele de la Viena, atunci nu vor mai putea cumpara titluri de stat emise de statul roman la nivelul la care are nevoie Ministerul de Finante. Numai in primul trimestru al anului, Finantele vor sa imprumute 16 mi­liarde de lei prin emiterea de titluri de stat pe piata interna. Daca bancile austriece nu vor mai avea acesti bani, atunci statul roman ar putea apela la imprumutul de la FMI, insa fondurile de aproximativ 5,4 miliarde de euro ale liniei preventive de imprumut pe care Romania o are de la FMI ar putea fi insuficiente in cazul unei retrageri masive a bancilor europene din tara, potrivit unei analize a Morgan Stanley.
Vestea buna este ca Ministerul de Finante are un stoc-tampon de bani care-i permit functionarea patru luni fara sa se imprumute nici un leu.

Viena se teme de falimentul Ungariei
Bancile austriece au o expunere pe estul Europei estimata la 226 mi­liarde de dolari, detinand totodata active in valoare de 1,14 trilioane $, estimare facuta in iulie 2011, potri­vit Business Insider.

Pe de alta parte, bancile austriece au expuneri mici pe sectoarele bancare ale statelor din zona euro, cea mai mare fiind pe Marea Britanie (12,6 miliarde euro). Institutiile de credit din Austria datoreaza in schimb circa 86 de miliarde de euro bancilor italiene si 34 de miliarde de euro celor germane.
In acest context, este limpede ca bancherii de la Viena se tem de un posibil faliment al Ungariei, investitorii sunt ingrijorati mai ales de impactul pe care o extindere a crizei ar avea-o asupra bancilor austriece.

• 16 mld de lei vrea sa imprumu­te Ministerul Finan­te­lor prin emiterea de titluri de stat, in trimestrul I
• 31,5% din activele sectorului bancar din Romania sunt detinute de bancile austriece, potrivit Fitch
• 5,4 mld de euro de la FMI nu ar fi suficienti daca ban­cile-mama isi retrag finantarea

×
Subiecte în articol: austria bănci economia