x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile europene rezistă crizei

Băncile europene rezistă crizei

de Daniela Ivan    |    17 Iul 2011   •   21:00
Băncile europene rezistă crizei

EFG Eurobank, ATEbank din Grecia si Volksbank din Austria, prezente in Romania, se numara printre cele opt banci care nu au promovat testele de stres efectuate de Autoritatea Bancara Europeana. Celelalte cinci sunt institutiile financiare care nu au trecut testele, toate din Spania: Caja Mediterraneo (CAM), CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres si Banco Pastor. Alte sapte entitati financiare au trecut la limita testele. Este vorba de bancile Banco Sabadell, Banco Po­pular si Bankinter, si de casele de economii Novacaixagalicia, Caja Ontinyent, Banca Civica, Bankia. Cele opt banci trebuie sa-si majoreze capitalul cu 2,5 milioane de euro, a anuntat Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Banca greceasca ATE Bank, care activeaza si in Romania, a picat examinarile pentru al doilea an con­se­cutiv. Cea de-a doua banca, de­ti­nu­ta tot de eleni, Eurobank EFG, controleaza, in Romania, Bancpost. A treia banca restanta la testele de stres, care activeaza si in Romania, este Volksbank AG din Austria, care a anuntat recent ca va vinde ope­ra­tiu­nile din Europa de Est rusilor de la Sberbank. Operatiunile unitatii ro­manesti nu au fost incluse in in­te­legere. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca bancile din Romania nu au probleme. Banca Nationala a Romaniei a supus bancile locale la teste de stres mult mai dure decat cele din Europa, a declarat gu­vernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Testele si-au propus sa ofere un prim tablou al situatiei financiare a bancilor europene si se spera ca vor limpezi lucrurile aratand care banci sunt solide si care au nevoie de ajutor din exterior. Aceste teste verifica in ce masura bancile pot absorbi pierderi, cum ar fi imprumuturi neachitate in cazul expunerii la pro­bleme economice sau la scaderea preturilor proprietatilor imobiliare.

De asemenea, a fost luat in calcul si evaluat impactul asupra bancilor al obligatiunilor pe care acestea le detin in statele cu proble­me, cum ar fi Grecia, Italia sau Spania. Testele nu au produs surpri­ze. Nici o banca mare din Europa nu a avut probleme, toate au trecut testele cu bine.

Pentru a-si consolida situatia financiara inainte de teste, bancile din Grecia au anuntat majorari ale capitalului, de la emiterea de actiuni noi la vanzari de active. De exemplu, Piraeus Bank a anuntat ca negocia­za vanzarea diviziei sale din Egipt, dupa ce EFG Eurobank a raportat discutii privind vanzarea diviziei sale din Turcia, iar actionarii Alpha Bank au votat in favoarea emisiunii de actiuni cu drept de subscriere. "Faptul ca aceste anunturi sunt facute acum nu reprezinta o coincidenta. Evident, testele de stres ar putea arata ca, desi bancile din Grecia vor trece testul, ele vor fi langa limita", a de­cla­rat un analist bancar elen.

Investitorii nu prea iau in serios aceste teste, nefiind convinsi de rezultatul acestora. "Nu mi se pare ca pun punctul pe i. In timp ce acestea se axeaza pe raspandirea datoriei suve­rane, ele nu subliniaza in mod expli­cit un eventual default suveran, care reprezinta adevaratul motiv pentru care piata este ingrijorata. Ele nu pun accentul pe interconectivitatea sistemului – oare ce s-ar intampla in cazul unei scaderi a increderii ca urmare a unui default suveran", a declarat John Ventre, manager la Skandia Investments.

×
Subiecte în articol: economia