Reprezentanţii băncilor-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin care îşi desfăşoară activitatea în România şi-au afirmat angajamentul pe termen lung faţă de România, unde urmează să menţină un nivel de solvabilitate cu mult peste 10%, au declarat bancherii prezenţi la întâlnirea cu FMI şi CE desfăşurată la Bruxelles, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Biroului FMI pentru România. „Alături de noul program de asistenţă financiară de tip preventiv convenit cu FMI şi UE, acest angajament pe termen lung va contribui la consolidarea încrederii investitorilor în România şi la revenirea economiei pe o traiectorie de creştere sustenabilă”, apreciază FMI.
Reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional s-au întâlnit pe 16 martie la Bruxelles cu băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank.
La reuniune au mai participat reprezentanţi ai BNR, Ministerului Finanţelor Publice, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiţii, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor din ţara-gazdă. Banca Centrală Europeană a participat la reuniune în calitate de observator.
Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în urmă cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie 2009 şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.