x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile vor scoate bani din ţară

Băncile vor scoate bani din ţară

de Daniela Ivan    |    30 Oct 2011   •   12:13
Băncile vor scoate bani din ţară

Institutiile bancare din Romania ar putea sa scoata bani din tara daca bancile-mama o cer, in ciuda frazei care a aparut in comunicatul Consiliului European, de la Bruxelles, sa fie mentinute expunerile subsidiarelor in toate tarile din Europa. Ar fi un dezastru pentru buget, care nu ar mai avea cum sa se finanteze de pe piata interna daca bancile romanesti vor fi golite de bani de mamele lor.

"Exista aceasta potentiabilitate ca, in cazul in care parintii, mamele, tatii acestor subsidiare sa ceara o plecare a banilor, sa se intample", a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax. El a mai adaugat ca pentru a se preintamplina o astfel de situatie se discuta si posibilitatea de a relua un nou acord de tipul intelegerii de la Viena, prin care bancile-mama s-au angajat in 2009 sa mentina expunerile pe Romania.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la plecarea spre reuninea de la Bruxelles ca Romania a imprumutat in acest an de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei, suma care va mai fi completata pana la sfarsitul anului. In acest context, oficialitatile din Romania sunt ingrijorate ca anul viitor nu vor mai avea de unde sa finanteze deficitul bugetar sI serviciul datoriei publice, daca bancile din Romania vor fi golite de bani. “Daca fluxurile de capital oferite de bancile-mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare. Adica, nu am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta', a explicat atunci presedintele. In acest context, clauza de mentinere a expunerii institutiilor financiare pe toate subsidiarele din statele membre a fost inclusa la solicitarea Romaniei in comunicatul Consiliului European, de la Bruxelles.

Pentru anul urmator, Tanasescu considera ca vulnerabilitatea principala este legata de socurile externe pe care Romania le poate primi ca urmare a deteriorarii mai profunde in Europa a sistemului finaciar sau a perceptiei privind aceasta zona.

Problema este ca bugetul de anul viitor nu se va mai putea baza atat de mult pe agricultura si pe exporturi. Si atunci de unde va veni cresterea economica?

“Exporturile vor continua sa joace un rol important, insa viteza de crestere va fi mai mica decat cea a acestui an. In al doilea rand, probabil ca agricultura cred ca nu va mai avea asemenea greutate in formarea PIB. Ca atare, noi vedem in momentul de fata o crestere a consumului privat', a spus Tanasescu la o emisiune TV, citata de Mediafax.

Acesta a mai precizat ca bugetul din 2012 va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, cu 9 bani in plus peste cel din acest an. “Nu vreau sa dau o cifra grestia, dar undeva in jurul cifrei de 4,3, daca nu ma insel', a afirmat reprezentantul Romaniei la FMI.

Guvernul va stabili o lista cu 60 proiecte de investitii pe care le va finanta si chiar le va urmari saptamanal. “In momentul de fata Guvernul vine cu o teorie, cred eu sustenabila, si anume resursele pe care le avem sa le indreptam cat mai mult catre investitii, iar ele trebuie foarte bine prioritizate. Se lucreaza la acest lucru, iar probabil prezentarea bugetului in anul care urmeaza va veni cu o lista bine definita de 60 de proiecte care vor fi urmarite saptamanal de catre Guvern', a mai afirmat Tanasescu.

×