Fermierii care angajează tineri cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol beneficiază de un sprijin financiar lunar de 1.000 de lei pentru fiecare persoană angajată. Totodată, fermierii primesc de la stat 750 lei pentru fiecare persoană cu studii medii de specialitate în domeniul agricol şi 500 lei pentru persoanele fără studii.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alocă în acest an 30 de milioane de lei pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, bani care vor fi utilizaţi pentru acordarea unor facilităţi fiscale atât pentru angajator cât şi pentru angajat, conform proiectului de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018.
Programul va contribui la creşterea forţei de muncă în agricultură, acvacultură şi industria alimentară cu aproximativ 3.000 persoane, pentru anul 2019, tineri beneficiari ai programului cu studii superioare, cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, precum şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor din mediul rural.
„Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni. Tânărul beneficiar al Programului care a fost angajat în condiţiile prezentei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul Programului”, se arată în document.
A şasea suprafaţă agricolă din UE
Înscrierea în Program se face până la data de 31 decembrie 2020. România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările Uniunii Europene, însă se confruntă cu un randament scăzut al producţiei din cauza mai multor factori, între care cel mai important este criza forţei de muncă. Potrivit Eurostat, în România forţa de muncă ocupată în agricultură este de 1,6 milioane de persoane, ocupând locul al doilea după Polonia. Cu toate acestea, 85% din totalul forţei de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă, conform notei de fundamentare a proiectului.
Fermierii vor primi între 500 şi 1.000 de lei pe lună pentru fiecare tânăr cu studii agricole sau persoane fără ocupaţie pe care le angajează