x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu bagă acordul în ceaţă înainte de negocieri. Nu există un precedent ca un şef de stat să nu fi semnat memorandumul cu FMI

Băsescu bagă acordul în ceaţă înainte de negocieri. Nu există un precedent ca un şef de stat să nu fi semnat memorandumul cu FMI

de Daniela Ivan    |    23 Ian 2014   •   23:34

 Preşedintele Băsescu s-a întâlnit ieri cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale care se află la Bucureşti în încercarea de a debloca acordul cu România. Preşedintele le-a spus răspicat celor din Delegaţie că nu susţine majorarea accizei la carburanţi, menţionând că nu va bloca deciziile pe care aceste instituţii le iau cu Guvernul României, dar şi că nu va semna scrisoarea de intenţie.
“O consider o mare greşeală, care va afecta şi economia, şi populaţia. Desigur, responsabilităţile sunt ale dvs. şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dvs. şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi”, a spus Băsescu, chiar la începutul întâlnirii. Pe de altă parte, şeful statului şi-a exprimat speranţa că această nouă misiune a FMI va fi una ''de succes”.
Aceasta este cel de-al doilea refuz al preşedintelui de a semna memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Scrisoarea de intenţie trebuia să intre pe data de 19 decembrie în boardul instituţiei financiare internaţionale pentru a fi aprobată, însă în lipsa semnăturii preşedintelui a fost amânată. S-a stabilit ca o delegaţie FMI să sosească la Bucureşti în jurul datei de 20 ianuarie pentru a discuta ce este de făcut.

Ce poate face Guvernul

Declaraţiile preşedintelui au băgat acodul în ceaţă, mai ales că semnătura preşedintelui este obligatorie. Bogdan Oprea, purtator de cuvânt al Preşedinţiei, a explicat în decembrie, cu ocazia primului refuz, că preşedintele este cel care angajează România în tratatele internaţionale. “De altfel aşa cum a spus şi domnul Preşedinte, Guvernul nici nu a avut mandat să negocieze cu FMI. Însă Preşedintele este cel care angajează România în tratatele internaţionale şi de aceea este necesar acordul său”, a declarat Oprea, citat de ww.zf.ro. Tot atunci, premierul Victor Ponta a declarat "Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE". Teoretic este suspendat, însă practic acordul nu-şi mai produce efectele. În acest context, ce poate face Guvernul?
Analistul economic Răzvan Orăşanu a precizat la Digi 24 că, în lipsa semnării documentului de catre preşedinte, există fie posibilitatea ca acordul să pice în integralitate, fie cea ca guvernul să vină cu o nouă măsură de taxare care să acopere echivalentul veniturilor ce s-ar fi acoperit din acciza suplimentară. Este vorba despre
200 de milioane de lei pe lună. Însă, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat la începutul săptămânii că nu vor creşte taxele în acest an. “Nu există nicio intenţie, niciun plan de creştere a taxelor în 2014. Dimpotrivă, dacă se poate încercăm să le şi scădem”, a spus Voinea.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, cu o zi înainte de întâlnirea delegaţiei FMI cu Băsescu, că Guvernul a decis să continue reformele asumate, iar blocajul preşedintelui Băsescu, în privinţa accizei de 7 eurocenţi, motivat de "interese politice şi electorale", va dispărea după alegerile pentru Parlamentul European.

×