x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu: Nu am ieşit din criză, ci din zona de risc

Băsescu: Nu am ieşit din criză, ci din zona de risc

de Vali Blanaru    |    08 Feb 2011   •   22:46

Nici nu a plecat bine delegaţia FMI din România că Traian Băsescu începe să vadă situaţia economică în tonuri mai puţin roz. Duminică seara şeful statului spunea că „economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. Pot afirma fără nici o rezervă că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă”.

La doua zile distanţă discursul prezidenţial este un pic mai rezervat. „Să fie foarte clar: nu am ieşit din criza ci din zona de risc. Trebuie să consolidăm stabilitatea macro-economică. Nu mai suntem în perioada în care să trebuiască să tăiem. O să aducem veniturile bugetarilor la momentul dinainte de tăiere, depinde cum funcţionează economia. Trebuie să stăm în echilibrele macro-economice pentru că altfel există riscul să nu mai plătim salarii, pensii”, a declarat Traian Băsescu la postul public de televiziune.

Băsescu a găsit o explicaţie interesantă pentru necesitatea încheierii unui nou acord. „Ultima tranşă era destinată rezervei BNR unde avem o rezervă suficient de mare pentru a putea gestiona chiar şi situaţii dificile de atacuri speculative asupra leului. Dacă va fi un atac masiv şi va trebui să folosim această rezervă a BNR pentru a apăra leul vom apela la rezerva pusă de dispoziţie de FMI prin noul acord de tip preventiv” a spus Băsescu.

El numeşte noua înţelegere cu FMI drept „acordul de prevenire a populismului” şi susţine că experienţa  FMI şi UE este necesară pentru continurea reformei. ”Avem o problema mare de performanţă: regiile autonome, sectorul energetic, transporturile, mineritul. Nu putem să fim performanţi cât timp regiile au pierderi uriaşe, nu îşi plătesc furnizorii şi se introduce un blocaj uriaş în economie. Nu putem să plătim în numele acestor manageri eventual să mai bagăm câte o taxă pentru că dl director de la CFR, de exemplu, nu îşi plăteşte datoriile. Jumătate din economia României este concentrată în aceste regii care generază circa 70% din datoriile către bugetul de stat. Nu plătesc CAS, datoriile la sanătate, TVA. Ei sunt protejaţii lumii şi toată populaţia trebuie să suporte funcţionarea lor defectuasă”, şi-a continuat Băsescu discursul. Poziţia preşedintelui este cel puţin surprinzătoare, dacă nu chiar populistă, din moment ce managerii din sectoarele menţionate sunt numiţi de către miniştrii Cabinetului Boc iar guvernul îi poate schimba din funcţie în orice moment doreşte. Preşedintele jucător ori ignoră acest lucru, ori recunoaşte implicit neputinţa guvernului Boc care nu poate să facă reformă fără FMI şi UE.     

×
Subiecte în articol: economia