x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%

de Daniela Ivan    |    03 Feb 2010   •   00:00

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, de la 7,5% la 7%, se arată într-un comunicat al băncii centrale.



Aceasta este cea de-a doua reducere a dobânzii-cheie din acest an, ceea ce arată că BNR este hotărâtă să determine băncile să reia creditarea.

Decizia nu a surprins piaţa bancară, majoritatea analiştilor au anticipat că banca centrală va reduce, pentru a doua oară de la începutul anului, cu 0,5 puncte procentuale, rata dobânzii de politică monetară, ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării. De asemenea, membrii CA au decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi la 25% pentru pasivele în valută, se mai arată în comunicatul BNR. Analiştii consideră că reducerea dobânzii-cheie este motivată de inflaţia în scădere şi de îmbunătăţirea percepţiei de risc a investitorilor faţă de România, însă spun că nu va avea un impact semnificativ asupra cursului de schimb, pentru că a fost aşteptată de piaţă.

STIMULAREA CREDITĂRII ÎN LEI
Măsura BNR va duce la stimularea creditelor în moneda naţională, consideră analiştii economici. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a apreciat că băncile vor continua în perioada următoare să reducă dobânzile la credite şi la depozite şi a atras atenţia că o scădere a dobânzilor la depozite este periculoasă, pentru că ar putea apărea o lipsă de lichiditate. Acesta a explicat că o scădere a dobânzilor la depozite este periculoasă prin faptul că "nu mai vin clienţii la bănci cu banii, şi atunci pot apărea alte probleme, gen lipsă de lichiditate, iar când nu mai sunt bani se scumpesc creditele".

Totuşi, Gheţea a atras atenţia că nu mai există cerere pentru credite, chiar dacă băncile comerciale vor scădea dobânzile va fi foarte greu ca împrumuturile bancare să fie relansate. "În domeniul retail, cererea este inexistentă, iar cele mai multe corporaţii care solicită credite nu mai au cu ce să demonstreze că au afaceri viabile, nu mai au garanţii suficiente", a mai opinat şeful ARB.

SEMNE BUNE
Leul a manifestat o tendinţă de întărire în raport cu euro, pe fondul îmbunătăţirii percepţiei investitorilor străini asupra economiei româneşti în condiţiile reactivării aranjamentului multilateral de finanţare externă încheiat cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale, dar şi al creşterii apetitului global pentru risc, se mai arată în comuni-catul băncii centrale. Şi inflaţia îşi continuă procesul de scădere după o temporară accelerare a ratei în luna ianuarie, ca efect al şocului majorării ajustării accizelor la tutun.

×
Subiecte în articol: redactie