Banca Naţională a României a decis ieri reducerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,25% pe an, de la 3,5% pe an, începând cu data de 5 august 2014. De asemenea, conducerea BNR a decis menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 12%, respectiv 16%.
“Băncile mai au loc de scăderi ale dobânzilor. Le solicităm să aibă o viziune şi să conlucreze cu clienţii lor. Avem un mediu internaţional cu particularităţi, este categoric altceva decât am gândit la începutul anului. Realitatea crizei ucrainene este alta; pe termen scurt am asistat la intrări de capital şi la presiuni de apreciere a leului. N-aş putea să spun că acest lucru va continua. Dacă vreţi cifre, uitaţi-vă la nivelul rezervelor noastre. Rezerva netă a BNR a crescut cu vreo două miliarde şi asta după ce am plătit toate obligaţiile!", a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Acesta a mai precizat că “decizia nu am luat-o uşor, iar unul dintre motive este o potenţială reacţie a băncilor comerciale de a scădea dobânzile la depozite”. Măsura luată de banca centrală
a fost anticipată de Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România, însă numai jumătate dintre analişti au considerat că acest lucru se va întâmpla la şedinţa Consiliului de Administraţie din 4 august 2014, restul au arătat ca orizont de timp finalul acestui an.
Inflaţia sub 2,2%
Conducerea BNR a mai decis şi reducerea prognozei pentru inflaţie la 2,2% pentru finalul acestui an şi la 3% pentru finalul lui 2015. Anterior, prognoza anunţată de BNR pentru finalul acestui an şi pentru finalul anului 2015 era de 3,3%.
Analiza celor mai recente date macroeconomice evidenţiază continuarea scăderii ratei anuale a inflaţiei şi situarea sa, temporar, sub limita inferioară a intervalului de variaţie al ţintei staţionare. Faţă de prognoza din luna mai, noua traiectorie aşteptată a inflaţiei este semnificativ mai redusă, se arată într-un comunicat al BNR.
Evoluţia se datorează acţiunii unor factori conjuncturali (dinamica preţurilor volatile ale produselor alimentare, aprecierea nominală a monedei naţionale, influenţa preţurilor de import ce reflectă parţial nivelurile joase ale inflaţiei din zona euro), suprapusă efectelor persistente ale deficitului de cerere agregată şi ale ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna iunie a.c. la nivelul de 0,66% (faţă de 0,94% în luna mai şi 1,55% în luna decembrie 2013), atingând un nou minim istoric. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 1,7% în luna iunie de la 2,1% în luna precedentă. Rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - a fost de 1,5% în iunie faţă de 1,8% în luna anterioară. Această valoare plasează România printre statele ce se încadrează în criteriul aferent privind convergenţa nominală la nivelul Uniunii Europene.