Creşterea încasărilor din contribuţiile sociale incluse în bugetul pe 2011 este nerealistă şi nefundamentată, apreciază Consiliul Fiscal. În plus, CAS-urile sunt în România foarte ridicate în raport cu alte state şi nu ar fi bine să mai crească, deoarece vor acţiona ca o frână asupra creşterii economice.
„Deşi cadrul macroeconomic nu s-a modificat, iar performanţa încasărilor din contribuţii sociale în anul 2010 a fost mai slabă decât cea programată, veniturile aferente acestui capitol din bugetul consolidat pentru anul 2011 sunt mai mari cu 428 milioane de lei faţă de proiecţia inclusă în Strategia fiscal-bugetară aprobată de Guvern”, se arată într-o opinie formulată de Consiliul Fiscal.
Potrivit analiştilor, revizuirea este cauzată de o creştere cu 17% faţă de nivelul estimat pentru 2010 a încasărilor din contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de asiguraţi, care nu poate fi explicată decât în ipoteza unor măsuri legislative generatoare de venituri suplimentare. Cu toate astea, potrivit proiectului de buget pentru 2011 cotele de contribuţii sociale de stat vor fi menţinute anul viitor în România la nivelul din 2010. În aceste condiţii, Consiliul Fiscal recomandă Guvernului să clarifice fundamentarea capitolului de contribuţii sociale din proiectul Bugetului pe 2011.
În plus, Consiliul îşi reiterează rezervele cu privire la ipotezele privind dinamica salariului mediu brut şi a numărului de salariaţi, considerând că acestea implică riscuri de nerealizare a veniturilor bugetare programate”, se arată în raport. România are un dezechilibru în domeniul fiscal, pentru că impozitează munca în mod excesiv şi capitalul sub limitele europene, ceea ce duce la existenţa unei evaziuni fiscale naturale pentru că oamenii preferă să ia salariul prin dividende sau în plic, consideră preşedintele AOAR, Florin Pogonaru. El a mai spus că „avem o filozofie fiscală total dezechilibrată, care impozitează excesiv munca”.
Contribuţiile sociale pentru salariaţii din România sunt ridicate comparativ cu avantajele pe care le oferă şi pot acţiona ca un factor descurajator pentru noi angajări, astfel că ar trebui reduse sau reintrodus un plafon al bazei impozabile, consideră şi analiştii de la KPMG. Analiza se regăseşte într-un studiu privind impozitarea persoanelor fizice şi cotele de contribuţii sociale care include date din perioada 2005-2010 şi acoperă 86 de ţări. „În România nu a intervenit nici o schimbare privind cota de impozit pe venit în 2010, care rămâne destul de competitivă. Cu toate acestea, adevărata povară pentru angajatori şi angajaţi o reprezintă contribuţiile sociale, care sunt ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le oferă. Studiul KPMG arată că pentru salariaţii de top cotele efective de contribuţii sociale din România, pentru angajatori şi angajaţi, sunt printre cele mai mari din lume şi cele mai mari din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Mădălina Racoviţan, director în departamentul Tax şi coordonatoare a International Executive Services din KPMG România.