x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capcanele utilizării cardurilor în străinătate

Capcanele utilizării cardurilor în străinătate

de Daniela Ivan    |    30 Aug 2010   •   00:00
Capcanele utilizării cardurilor în străinătate
Sursa foto: /AFP Photo

Comisionul de retragere de la ATM variază între 1% şi 2% din suma scoasă.



Utilizarea cardului în străinătate te poate scăpa de o serie de bătăi de cap, dar este posibil să-ţi scoată mai mulţi bani din cont faţă de tranzacţiile efectuate în ţară. Majoritatea cardurilor emise de băncile din România au comisioane mai mari la tranzac­ţiile în străinătate şi de aceea este bine să le cunoaştem valoarea înainte de a părăsi ţara. Apoi este util de ştiut că este mai avantajos să plătim la comercianţi cu un card de credit care beneficiază de comision zero la cumpărăturile din magazine şi de o perioadă de graţie de maximum 55 de zile decât cu un card de debit care nu are toate aceste facilităţi. În schimb, dacă vrem să scoatem bani de la bancomat, atunci este bine să ne amintim ce valoare are comisionul de retragere de numerar, care este consistent. Acesta variază de la bancă la bancă, însă toate instituţiile de credit percep o sumă cuprinsă între 1% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 4 euro, şi 2% din suma retrasă, pentru cardurile emise în euro. Pentru ce­le în lei, comisionul este mai mic, fiind cuprins între 0,75% din suma re­trasă plus 4,5 lei şi 1,5% plus 10 lei. În­să la cardurile în lei se aplică un comision de reconversie valutară, care este de 2% la majoritatea băn­cilor pentru sumele retrase în euro.

De aceea este de recomandat ca atunci când sunten în străinătate şi ajun­gem la bancomat să scoatem o da­tă o sumă mai mare decât de mai multe ori sume mai mici. De exemplu, car­durile de credit emise de BCR în eu­ro au un comision de 1,75% din su­ma retrasă, dar nu mai mic de 5 eu­ro. Asta înseamnă că, dacă vom scoate 500 de euro dintr-o singură tranzacţie, vom plăti un comision de 8,75 de euro, dar dacă vom retrage de cinci ori câte 100 de euro, vom achita un comision de 25 de euro. În schimb, la cardurile emise în lei, costurile coboară la 0,75% din suma retrasă plus 4,5 lei. Însă în această situaţie trebuie să luăm în calcul comisionul de reconversie valutară care este 2% din suma retrasă.

Şi la cardurile emise de BRD, costul retragerii de numerar depinde de ti­pul cardului şi de moneda în care este emis. Pentru cele în lei, comisio­nul de retragere de la bancomat este de 1,5% plus 10 lei, iar la cele în mo­ne­­da europeană este de 1,5% din su­ma re­trasă plus 3 euro. Deci, dacă do­rim să retragem 500 de euro şi utilizăm un card în lei, atunci vom achita un co­mision de retragere de 33,75 de lei plus 10 lei, deci de 43,75 de lei. La această sumă se va mai aplica co­misiounl de 2%, care va ridica însă costul operaţiunii la 87 de lei. Dacă avem car­dul în euro, atunci tranzacţia se va ridica la 10,5 euro, circa 45 de lei. La cardurile de debit emise în lei nu se aplică totuşi comisionul de re­con­versie valutară. Un alt cost important la utilizarea cardului în străi­nă­tate este comisionul în cazul plăţilor cu cardul la comercianţi, hoteluri, bilete de avion sau de autocar. Se ştie că în România toate plăţile cu cardul la comercianţi sunt scutite de comision, indiferent de banca emitentă sau de tipul cardului. Nu la fel stau lucrurile în străinătate, deşi majoritatea cardurilor de debit sunt scutite de comision când le folosim pentru plăţile în magazinele din alte ţări, fiind  şi excepţii. Există bănci care percep comision la plăţile în magazinele din străinătate cu un card de debit tip Visa, în timp ce la cardurile de debit Maestro sau MasterCard sau la cele de credit MasterCard şi Visa, comisionul este 0. Interesaţi-vă care este valoarea co­misioanelor pentru tipul dumnea­voastră de card înainte de plecare.


AVANTAJELE "BANILOR DIN PLASTIC": SIGURANŢĂ ŞI ASIGURĂRI DE CĂLĂTORIE
Utilizarea cardurilor, supranumite şi bani de plastic, are şi o serie de avantaje incontestabile pe care este bine să le folosim. Tot mai multe carduri de credit includ diferite tipuri de asigurări, printre care se numără cele de călătorie, de viaţă, dar şi asigurare împotriva pierderii sau a furtului bagajelor. Pentru a avea aces la aceste asigurări trebuie să plătim costul călătoriei - avion sau tren - cu cardul. De asemenea, în situaţia în care ne pierdem cardul sau acesta este furat, beneficiem de numerar în avans sau de înlocuirea de urgenţă a cardului în 48 de ore. Însă contra cost! Tot ce trebuie să facem este să ne interesăm înainte de a pleca la banca emitentă care dintre serviciile de asigurări şi de asistenţă sunt incluse pe cardul nostru. Un alt avantaj al cardurilor de credit este că acestea sunt singurele care permit, de multe ori, persoanelor să beneficieze de serviciile rent-a-car sau de rezervări la hoteluri în străinătate.

×
Subiecte în articol: economic