x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carduri - Concurenta superficiala

Carduri - Concurenta superficiala

de Marius Serban    |    08 Feb 2007   •   00:00

Bancile sunt mai preocupate sa bifeze in portofoliu completarea gamei de produse cu noi carduri decat sa forteze cresterea vanzarilor prin reducerea dobanzilor. Ultimele masuri luate de emitenti s-au concentrat pe cresterea accesului la finantare si, mai nou, pe designul cardurilor.

PROMOTII. Oferta de carduri de credit s-a extins considerabil in ultima vreme. Daca inainte bancile se multumeau sa adauge din cand in cand cate un nou produs, acum lansarile de noi carduri au ajuns sa se produca la pachet. Este posibil ca unii clienti sa fie preocupati de modul in care arata cardul, insa majoritatea persoanelor sunt interesate in primul rand de conditiile de finantare. Iar ofertele care bombardeaza populatia in ultima vreme au cam negjijat acest aspect. In mod normal, diversificarea ofertei ar fi trebui sa conduca la ieftinirea costului creditelor pe card. Cu toate acestea, ratele dobanzilor la cardurile de credit se situeaza aproape in intregime peste pragul 20%. CEC, Emporiki Bank si Romexterra fac exceptie de la aceasta regula. Cea mai mica dobanda din piata este disponibila la CEC - 17,5%. In schimb, dobanda maxima ajunge pana la 28%, asa cum este cazul cardurilor emise de Finansbank, Raiffeisen Bank si ABN AMRO Bank.

Bancile au fost extrem de preocupate sa ofere clientilor posibilitatea de a contracta credite mai mari pe card. Situatia avantajeaza si institutiile financiare, deoarece cu cat suma imprumutata este mai mare, dobanzile incasate cresc. Modalitatea gasita de banci pentru a creste accesul la finantare a fost reducerea sumei minime de rambursat lunar. Aceasta se calculeaza ca un procent din suma imprumutata si este rata luata in considerare atunci cand se analizeaza capacitatea de indatorare. Majoritatea cardurilor pemit acum clientilor sa plateasca lunar mai putin de 5% din sumele utilizate. Mai mult, exista banci, cum ar fi BCR, BRD si Romexterra - care impun clientilor sa ramburseze doar dobanzile si comisioanele aferente in fiecare luna. Care sunt capcanele creditului pe card cititi pe larg in revista Saptamana Financiara.

×
Subiecte în articol: economic