Există mai multe tipuri de rășini pentru printarea tridimensională a conceptelor dezvoltate în programele software pentru modelare. De asemenea, imprimantele 3D care utilizează această resursă în procesul de lucru prezintă unele particularități care merită menționate puțin mai jos.
Te invităm să afli informațiile de bază despre acest subiect astfel încât să poți alege apoi în mod corect piesele si accesoriile de care nevoie pentru imprimanta 3D pe care o utilizezi.
Care sunt cele mai utilizate tipuri de rășină 3D?
Procesul de imprimare 3D cu rășini se poate realiza cu ajutorul unui număr variat de materiale. Iată care sunt cele mai utilizate dintre acestea și ce tip de caracteristici de bază prezintă:
-
rășini standard: precizie maximă a detaliilor și contururi clare; miros redus și lipsite de ingrediente agresive; stabilitate dimensională excelentă; contracție redusă; disponibile în nuanțe transparente sau opace.
-
rășini rigide/industriale: rigiditate ridicată; rezistență la temperaturi mari și niveluri de contracție semnificative; absorbție redusă a apei; stabilitate UV foarte bună pe termen lung; viteză de printare optimă.
-
rășini flexibile: flexibilitate foarte ridicată a materialului; procesabilitate foarte mare; rezistență la impact excelentă; absorbție redusă a apei; rezistență la impact și intemperii;
Citește pe Antena3.roUn șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții -
rășini dental: stabilitate dimensională excepțională; putere de accentuare a detaliilor de pe modelele dentare; contracție foarte scăzută în timpul imprimării;
-
rășini castable: acuratețe ridicată a detaliilor; coeficient de contracție extrem de redus; emisie redusă de gaze în timpul calcinării; deformare extrem de scăzută în timpul prelucrării după imprimare; dilatație practic inexistentă.
-
rășini SG (surgical guide): inodore și incolore; rezistență deosebită la presiune ridicată; costuri de utilizare scăzute; obținute pe baza unor materii prime biocompatibile, fiind utilizate cu succes în aplicații din medicina dentară;
Ce imprimante 3D sunt compatibile cu acestea?
Există trei categorii de imprimantă 3D compatibile cu materiile prime analizate astăzi:
Imprimantele 3D SLA (Stereolitografie)
Stereolitografia implică transformarea plasticului lichid în materie solidă, sub efectul unui fascicul de laser UV. Spre deosebire de printarea cu filamente 3D (FDM - Fused Deposition Modeling), tehnica SLA asigură produse finale care pot avea linii de design complexe, a căror detaliere necesită precizie pe suprafețe reduse și deosebit de multă finețe.
Laserul imprimantei 3D SLA are capacitatea de a „sculpta“ individual fiecare strat de rășină utilizată în proces. Prin urmare, modelarea tridimensională cu ajutorul acestei tehnici implică un timp de finalizare mai ridicat, însă acuratețea detaliilor este remarcabilă.
Imprimantele 3D DLP
Într-un mod de lucru asemănător modelelor din prima categorie, aceste dispozitive pentru printare 3D utilizează puterea unei surse de lumină UV pentru modelarea cu precizie a rășinii. Principala caracteristică a acestora este că, spre deosebire de imprimantele SLA, cele de tip DLP realizează întregul strat simultan. De aceea, timpul de lucru este redus considerabil.
Imprimantele 3D MSLA (Stereolitografie prin mascare)
Modelele din cea de-a treia categorie utilizează un panou LCD care are rol în direcționarea sursei de lumină către materia primă utilizată. Spre deosebire de celelalte două modele, imprimanta 3D MSLA nu dispune de oglinzi specializate. De aceea, costurile de producție și achiziție ale acesteia sunt mult mai reduse. O astfel de imprimantă este una de buget, dedicată începătorilor.
În ce domenii se pot utiliza rășinile 3D pentru producție?
Rășinile 3D se pot utiliza cu succes în diferite domenii, pentru obținerea unor modele de mici dimensiuni și cu un număr al detaliilor foarte variat. Iată câteva dintre acestea:
Domeniul bijuteriilor
Cu ajutorul tehnicilor de printare 3D pe bază de rășini, se pot obține: cercei, inele, coliere, elemente de închidere, geometrii pave pe suprafețe delicate etc. Maeștrii bijutieri se orientează din ce în ce mai des către această tehnică de lucru, datorită rezistenței rășinilor 3D la temperaturi ridicate, proprietate care permite modelarea excelentă a materialului.
Domeniul tehnicii dentare
Produsele obținute frecvent pe baza utilizării de rășini 3D sunt punți și coroane dentare (temporare sau permanente), gutiere pentru bruxism, aparate dentare invizibile. Succesul obținut cu această soluție de imprimare a dus la conceperea unor modele de rășini special concepute pentru acest domeniu.
Domeniul ingineriei
Se pot obține: balamale, elemente aflate sub acțiunea forțelor ciclice, îmbinări de piese etc. Sunt utilizate în special rășini 3D industriale, apreciate pentru duritatea ridicată la torsionări, impacturi puternice și temperaturi mari.
Alege corect rășinile 3D potrivite pentru domeniul tău de activitate astfel încât să poți obține obiecte care surprind prin acuratețea detaliilor. Comandă online imprimantele 3D compatibile cu aceste materii prime, ținând cont în alegerea realizată de particularitățile prezentate mai sus!