x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cea mai dificilă perioadă a trecut

Cea mai dificilă perioadă a trecut

08 Aug 2009   •   00:00

Europa de Est a depăşit cea mai dificilă perioadă de criză economică şi, deşi unele state continuă să se confrunte cu riscuri, pachetele de sprijin financiar acordate de FMI şi de UE au redus ameninţarea unui colaps regional.



După ce starea de panică semnalată începând de anul trecut pe pieţele emergente din Europa de Est a luat sfârşit, investitorii îşi schimbă atitudinea, de la una defensivă la una mai optimistă, ieşind la cumpărături pentru a-şi încărca portofoliile cu active performante.

Pericolele însă rămân. Analiştii consideră că o potenţială devalorizare abruptă a monedei letone sau o nouă perioadă de vânzări masive pe pieţele emergente ca urmare a unei corecţii pe bursele din SUA ar putea determina o nouă prăbuşire a valutelor şi burselor din regiune, notează Reuters. Totodată, răspândirea masivă a şomajului şi creşterea deficitelor bugetare vor împiedica economiile din regiune să revină la creşterile de peste 6% pe an, cât se înregistra înainte de izbucnirea crizei. Totuşi, ameninţarea "falimentului multinaţional", prăbuşirii transfrontaliere a sectoarelor bancare sau "vărsarea" crizei dintr-un stat în întreaga regiune a dispărut datorită zecilor de miliarde de euro plasate în regiune de FMI şi UE prin pachete de finanţare acordate României, Ungariei şi Ucrainei, precum şi ca urmare a lichidităţilor puse la dispoziţia pieţelor de băncile centrale.

ZONĂ INCERTĂ

Economia mondială nu mai este în "cădere liberă", însă nu a depăşit "zona de incertitudine", a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet. "Ne aflăm încă într-o perioadă de contracţie a activităţii economice, dar am ieşit din perioada de cădere liberă. Totuşi, zona de incertitudine în care suntem încă din mijlocul lunii septembrie, când criza s-a intensificat, nu a fost depăşită", a afirmat oficialul. BCE a menţinut, joi, rata dobânzii de politică monetară la minimul record de 1%. El a apreciat că economia zonei euro poate ieşi din recesiune până la sfârşitul anului 2009, dar revenirea la un ritm pozitiv de creştere nu este sigură. Totuşi, nu se poate vorbi despre revenirea la rate pozitive de dezvoltare în 2009, dar perspectiva s-a îmbunătăţit.

×
Subiecte în articol: economic