x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cernavodă aşteaptă chinezii. Guvernul vrea să facă un nou studiu de fezabilitate pentru reactoare

Cernavodă aşteaptă chinezii. Guvernul vrea să facă un nou studiu de fezabilitate pentru reactoare

de Daniela Ivan    |    02 Apr 2015   •   20:00
Cernavodă aşteaptă chinezii. Guvernul vrea să facă un nou studiu de fezabilitate pentru reactoare
Sursa foto: Karina Knapek
Peste 30 milioane de euro daţi pe hârtii
Studiile de consultanţă finaciară, de inginerie sau de securitate nucleară pentru reactoarele 3 şi 4 au costat peste 30 milioane de euro. Banii aruncaţi pe muntele de hârtie nu au convins investitorii să intre în proiect. Ministerul Economiei spune că este nevoie de un alt studiu de fezabilitate deoarece cel vechi “a expirat”.

Nouă proiecte de consultanţă au fost realizate între 2009 şi 2013 pentru a demonstra necesitatea construcţiei unităţilor nucleare şi pentru a susţine cu documente negocierile cu investitorii. Banii au fost aruncaţi pe fereastră pentru că marile companii europene care atunci erau interesate de proiect s-au retras, iar acum, după reluarea negocierilor cu chinezii, este nevoie de alte studii.

“Este foarte greu de imaginat situaţia în care vrei să te adresezi pieţelor financiare cu un studiu de fezabilitate realizat cu 4-5 ani în urmă”, susţin reprezentanţii Ministerului Economiei. Aceştia spun că valabilitatea unui asemenea studiu este limitată pentru că intervin modificări ale legislaţiei, se schimbă cerinţele şi structura pieţei, specificul investitorilor şi schemelor de finanţare, evoluţia costurilor componentelor şi forţei de muncă.

Reactoarele 3 şi 4 se află pe lista marilor investiţii ale actualului guvern, care intenţionează să facă un nou studiu de fezabilitate pentru a afla mai exact care este acum valoarea reală a investiţiei. “ Avem nevoie de un nou studiu pentru că preţul investiţiei ar putea fi mult mai mic”, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

În ciuda crizei, proiectul de la Cernavodă a ajuns să coste de trei ori mai mult decât se estimase iniţial. S-a pornit de la 2 miliarde de euro, apoi s-a ajuns la 4 miliarde de euro, iar ultimul studiu de fezabilitate, întocmit de firma Ernst&Young, indică valoarea de 6,5 miliarde de euro.

China General Nuclear Power, noua compania care a fost agreată de Guvern pentru construcţia reactoarelor, operează centrale ce însumează o putere instalată de 6000 MWe şi are în construcţie alte 15 grupuri nucleare. “Ne aflăm în faza finală a procesului de negociere a Memorandumului de Întelegere”, a declarat ministrul Energiei.

Unde s-au dus banii
Atomic Energy of Canada Ltd, o firmă înregistrată într-un paradis fiscal, a tras lozul cel mare din afacerea studiilor de consultanţă. A câştigat de pe urma a două proiecte despre reactoare aproape 17 milioane de euro. Adică mai mult de jumătate din totalul banilor cheltuiţi. În februarie 2010, a obţinut contractul care avea ca obiect de activitate servicii de consultanţă în domeniul securităţii nucleare pentru Cernavodă, unităţile 3 şi 4. Valoarea proiectului a fost de 35,6 milioane de lei, adică 8,5 milioane de euro, la cursul Băncii Naţionale, din luna respectivă. Cel de-al doilea contract, din iulie 2011, a avut acelaşi obiect de activitate şi o valoarea aproape similară: 35 milioane de lei, adică 8,3 milioane de euro.

Şi Tractebel Engineering a încasat din servicii de inginerie la reactoare suma de 7,95 milioane de euro, în septembrie 2009. Firma Ernst&Young a câştigat 1,7 milioane de lei (387.920 de euro) pentru un studiul de fezabilitate, conform anunţurilor de atribuire publicate pe e-licitaţie.

Cât de necesară mai este investiţia
Mai sunt reactoarele 3 şi 4 atât de strategice încât statul să ţină cu orice preţ să le construiască, având în vedere că de la an la an consumul de energie electrică este în scădere? ”Decizia de a construi noi capacităţi trebuie precedată de o analiză a consumului de energie, intern şi regional. Nu poţi să te apuci să construieşti capacităţi noi bazându-te pe estimări atât de volatile. Depinde de existenţa unor pieţe de energie stabile în regiune”, a declarat Radu Crăciun, economist-şef BCR.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei spune că “România trebuie să se conformeze, ca stat membru UE, ţintelor adoptate la nivel european în domeniul energiei pentru 2030, care prevăd ca 27% din energie să fie din surse regenerabile, precum şi o eficienţă energetică de 27%.
.








×