Compania Naţională a Huilei (CNH) vrea să cumpere mese calde pentru minerii care lucrează în subteran în valoare de 10 milioane de euro.
CNH a publicat un anunţ pe site-ul e-licitatie.ro unde precizează că firma câştigătoare trebuie să furnizeze minim 8.111 meniuri pe zi timp de trei ani.Firma respectivă va servi mesele "în spaţii din patrimoniul CNH SA (Exploatările Miniere Lonea, Livezeni, Paroşeni, Uricani) şi în spaţii proprii sau închiriate de prestator în zona incintelor subunităţilor EM Petrila, EM Vulcan, EM Lupeni". Valoarea estimată a contractului este de 41.490.000 de lei fără TVA.
Firmele interesate trebuie să depună o garanţie de participare de 829.800 lei şi una de bună execuţie de cinci la sută din valoarea contractului subsecvent. De asemenea, firmele participante la licitaţie trebuie să fi avut în ultimii trei ani maxim trei contracte de preparare şi servire a mesei calde, a căror valoare însumată să fie de cel puţin 13,8 milioane de lei fără TVA.
Societăţile interesate trebuie să prezinte documente din care să rezulte că au spaţii de depozitare, de pregătire şi servire a mesei şi să depună o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la numărul maxim de meniuri preparate pe zi şi la numărul personalului calificat în pregatirea mesei (bucătar, ajutor de bucătar).
SCANDALURI PER BANDĂ
Ofertele pot fi depuse până în 6 mai, în aceeaşi zi acestea urmând să fie deschise şi analizate.
Anunţul privind licitaţia vine în contextul în care CNH este cel mai mare datornic la bugetul statului, cu aproape un miliard de euro la bugetele statului. Concomitent, CNH primeşte de la buget subvenţii de 1,3 miliarde de lei în perioada 2007-2010, agreate de UE.
Compania minieră, aflată în moarte clinică, este ţinută în viaţă de către stat pentru că lichidarea ei ar însemna un dezastru social pentru Valea Jiului. În ultimii ani au apărut mai multe scandaluri referitoare la cheltuielile de la CNH, între care verificarea cheltuirii subvenţiilor primite după accidentul de la mina Petrila din 2008.
De asemenea, s-a mai constatat că minerii de la CNH şi-au luat anul trecut 750 de ani de concedii medicale după ce în 2008 au luat alţi 865 de ani. Un alt scandal a fost legat de cei cinci la mie din bugetul CNH care ajunge la sindicat.