x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile au oprit angajaţi cât să funcţioneze la minim

Companiile au oprit angajaţi cât să funcţioneze la minim

de Daniela Ivan    |    10 Aug 2010   •   00:00
Companiile au oprit angajaţi cât să funcţioneze la minim
Sursa foto: /Jurnalul foto

Firmele se plâng că nu-şi mai permit să asigure formarea profesională a angajaţilor, deşi această prevedere este cuprinsă în legislaţia muncii. Sub presiunea crizei, angajatorii fac disponibilizări pe bandă rulantă, iar numărul joburilor postate pe site-urile de angajare este în scădere drastică.



"Fondurile disponibile sunt din ce în ce mai puţine, iar personalul este în majoritatea cazurilor cu mult redus, aşa încât companiilor le este din ce în ce mai greu să se conformeze legii, mai ales atunci când formarea profesională presupune scoaterea din activitate a angajaţilor pe o anumită perioadă din ziua de muncă şi plata integrală a salariului", a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit. Ea a adăugat că adaptarea Codului Muncii şi acordarea unor facilităţi fiscale pentru implementarea programelor de pregătire profesională ar fi extrem de utile, ar ajuta firmele şi ar creşte competitivitatea lor pe termen lung. Conform Codului Muncii, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea tuturor salariaţilor la programe de formare profesională cel puţin o dată la doi ani dacă au minimum 21 de salariaţi si, respectiv, cel puţin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de salariaţi, cheltuielile aferente fiind suportate de către angajatori.

Formarea profesională a salariaţilor se poate realiza prin mai multe forme: participare la cursuri organizate de către compania angajatoare sau de către diferiţi furnizori de servicii de profil, stagii de practică, ucenicie la locul de muncă etc. Dacă participarea la programele de pregătire profesională presupune scoaterea din activitate a salariaţilor pentru o perioadă mai mică de 25% din durata zilnică a timpului de lucru, aceştia vor beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta. Dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariaţilor pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului de lucru, aceştia vor beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime. În cazul în care participarea la programele de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate a unui angajat, contractul individual de muncă respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, de la caz la caz.

Pe de altă parte, numărul total de anunţuri online de angajare, în luna iulie 2010, a fost de 16.777, în scădere cu 12,5% faţă de luna iunie 2010, se arată într-un comunicat al site-ului de căutare de locuri de muncă balaur.ro. Faţă de luna iulie 2010, numărul total de anunţuri a scăzut cu 2.402. Dintre anunţuri postate online în iulie 2010, 2.224, reprezentând 13,26% din numărul total, sunt duplicate conform sistemului de detecţie a anunţurilor duplicate balaur.ro. Din totalul anunţurilor unice, 1.762 sunt oferte de muncă pentru străinătate.

×
Subiecte în articol: economic