x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ​​​​​​​Conducerea defensivă - cum să te deplasezi în siguranță la volan

​​​​​​​Conducerea defensivă - cum să te deplasezi în siguranță la volan

17 Feb 2023   •   13:26
​​​​​​​Conducerea defensivă - cum să te deplasezi în siguranță la volan

Urcatul la volan nu este lipsit de riscuri, iar utilizarea tehnicilor de conducere defensivă te poate ajuta să ajungi în siguranță la destinație. În termeni generali, atunci când vine vorba de condusul în siguranță, anticiparea pericolului este esențială. Află mai multe despre conducerea defensivă în continuarea articolului.

Ce este conducerea defensivă?

Conducerea defensivă înseamnă mai mult decât cunoașterea regulilor de circulație și stăpânirea abilității de a conduce mașina. Cel mai bun mod de a rămâne în siguranță pe șosea este să fii conștient de condițiile meteo și de ceilalți participanți la trafic și să îți adaptezi condusul în consecință.

 

Așadar, conducerea defensivă înseamnă anticiparea proactivă a pericolului, astfel încât să fii gata să răspunzi rapid.

Cum să conduci în mod defensiv

Pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de șofer defensiv, ia în considerare aceste recomandări. Nu este o listă exhaustivă, dar aceste sfaturi te vor ajuta să te protejezi mai bine în timp ce te afli pe șosea.

1. Pregătește-te pentru călătorie

Vizualizarea și pregătirea călătoriei înainte de a porni la drum este primul pas în conducerea defensivă. Multe dintre accidente se întâmplă ca urmare a faptului că șoferul a fost distras de ceva din interiorul vehiculului.

 

Înainte de a porni mașina, aranjează scaunul și oglinzile în poziția optimă. Conectează telefonul la sistemul Bluetooth, pregătește un playlist și pune sticla de apă într-un loc unde poți ajunge fără să îți iei ochii de la drum. De asemenea, consultă aplicațiile de navigație pentru a vedea dacă traseul ales este circulabil sau dacă există ambuteiaje.

 

Nu uita să verifici documentele înainte de a porni la drum. Dacă asigurarea este pe cale să expire, poți apela la un serviciu online pentru a-ți face asigurare rapid și ușor. O simplă căutare, precum RCA Focsani, te poate ajuta să obții rapid asigurarea obligatorie de călătorie.

 

Asigură-te că rezervorul pentru lichid de ștergător este plin, că ai verificat luminile și ai îndepărtat orice obiect din mașină care s-ar putea mișca și ți-ar putea distrage atenția.

2. Scanează constant împrejurimile

Să rămâi conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău este cea mai bună modalitate de a anticipa mișcările altor șoferi și de a lua măsuri la timp pentru a rămâne în siguranță. Acesta este principiul fundamental al conducerii defensive.

 

Verifică oglinzile mereu și observă traficul cât mai departe în față. Acest lucru îți va permite să frânezi în condiții de siguranță în caz de nevoie, să schimbi banda din timp sau să observi un pericol, cum ar fi un vehicul avariat sau o deteriorare a stării drumului.

 

De asemenea, este o idee bună să scanezi rapid străzile laterale, pe măsură ce te apropii de ele, pentru a evita eventualele accidente din cauza neacordării de prioritate.

 

Fii atent și la ceea ce fac pietonii, în special copiii, care pot fi ușor distrași. La fel și persoanele care plimbă animale de companie.

3. Anticipează acțiunile celorlalți șoferi

Condusul defensiv ne încurajează să fim precauți cu privire la acțiunile celorlalți șoferi. Cel mai bun mod de a putea reacționa la problemele de pe șosea este să te aștepți la ele. Un șofer ar putea indica intenția de a vira, dar nu este recomandat să ieși în fața lui până când nu face efectiv virajul. De asemenea, nu presupune niciodată că un alt șofer îți va face loc pentru a schimba banda. În schimb, adaptează viteza pentru a-ți crea spațiu.

 

Presupune că ceilalți șoferi vor trece direct peste un semn de stop sau un semafor roșu și fii gata să acționezi dacă o fac. Nu presupune niciodată că mașina care iese de pe aleea din față te poate vedea. În schimb, fii pregătit pentru ca aceasta să iasă în fața ta.

 

Poate părea exagerat, dar faptul că ești precaut înseamnă că ești în alertă și gata să acționezi rapid în caz de nevoie.

4. Creează un spațiu de evitare a impactului

O tehnică de conducere defensivă este crearea unei zone tampon în jurul vehiculului tău, cunoscută sub numele de „spațiu de evitare a impactului”. Acest lucru înseamnă să îți ajustezi poziția și viteza pentru a te asigura că ai propriul spațiu pe șosea, având timp să reacționezi dacă se întâmplă ceva periculos.

 

Este important să păstrezi o distanță de cel puțin trei secunde între tine și mașina din față, astfel încât să ai timp să frânezi în siguranță dacă este nevoie.

 

Dacă cineva intră în spațiul de evitare a coliziunii, încetinește puțin pentru a restabili distanța. Cele câteva secunde de care ai nevoie pentru a încetini nu vor avea un impact semnificativ asupra duratei totale a călătoriei, așa că ai răbdare pentru a rămâne în siguranță.

 

Este recomandat să circuli mai aproape de axul drumului atunci când treci pe lângă mașini parcate. Astfel, în cazul în care se deschide o portieră și cineva iese din ea, eviți coliziunea. Oferă bicicliștilor cât mai mult spațiu posibil, rămânând în același timp atent la traficul din sens opus.

5. Urmează  un curs de conducere defensivă

Sfaturile de mai sus reprezintă un bun punct de plecare, dar cea mai bună modalitate de a deveni un șofer mai bun și mai pregătit este să urmezi un curs de conducere defensivă.

 

Aceste cursuri oferă experiență practică în medii controlate care imită diferite condiții și situații rutiere.

 

După ce vei învăța teoria conducerii defensive, vei avea ocazia să pui în practică ceea ce ai învățat în propriul vehicul. În cele din urmă, vei deveni un șofer mai conștient, mai bine pregătit pentru pericolele pe care le-ai putea întâlni pe drum.

 

Așadar, învățarea abilităților de conducere defensivă te pot ajuta să eviți pericolele pe care la întâlnești pe șosea atunci când te afli la volan.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

×