Totodată, Comisia Europeană a cerut țărilor să reducă consumul de gaze din cauza prețurilor ridicate, de peste trei ori mai mari față de media multianuală, dar și a dificultăților de aprovizionare. De asemenea, mulți consumatori industriali și-au redus activitatea din cauza costurilor ridicate, ceea ce a provocat o scădere a consumului de gaze. Însă producția de electricitate a consumat cu 14% mai multe gaze.
Depozitele de gaze al UE sunt de peste 80% ca urmare a importurilor masive de gaze lichefiate din SUA, mult mai scumpe și mai slabe calitativ decât gazele naturale din Caucaz.
"Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalaţiilor de încălzire. Aceasta a ajutat la exercitarea unor presiuni semnificative de scădere a preţurilor spot la gaze în Europa şi a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă", spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan. ", a adăugat Julien Hoarau.
Cererea de gaze a consumatorilor rezidențiali, celor de aaceri și micilor intreprinderi a scăzut cu 33% în octombrie 2022 iar cea a consumatorilor industriali mari a scăzut cu 27%.