Evaziunea fiscală de pe piaţa pâinii a crescut în anul 2009 cu circa 10%, ceea ce a dus la o scădere a consumului fiscalizat cu două kilograme, până la 23 kilograme/cap de locuitor, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
Potrivit acestuia, consumul de pâine oficial înregistrat în anul 2008 a fost de circa 25 kilograme/cap de locuitor.
Consumul real de pâine se ridică însă la circa 105 kilograme pe cap de locuitor pe an.
"În 2009, consumul fiscalizat de pâine a fost mai mic cu 7-8%, comparativ cu anul precedent. Considerăm că se înregistrează o scădere din cauza evaziunii fiscale, care este tot mai mare în fiecare an. Se poate, într-o mică măsură, ca scăderea consumului să se datoreze şi crizei economice. Cert este că 5-6 procente sunt din cauza evaziunii fiscale", a explicat Popescu.
Potrivit lui Popescu, cu cifrele exprimate de producţia comercializată fiscal, consumul de pâine din România este de peste trei ori mai mic decât media europeană.
"Fiscalizat, 23 kilograme pe cap de locuitor pe an, adică până în 500.000 de tone în total pe an, ceea ce este absurd să credem. Sunt convins că pe vremuri de criză se mănâncă pâine mai multă, dar poate să fie şi o schimbare de consum, dar 1-2 procente, restul e evaziune fiscală", a subliniat Popescu.
Astfel, potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan), piaţa reală a pâinii din România se ridică la valoarea de un miliard de euro, în timp ce piaţa fiscalizată este de doar 250 milioane euro. "Evaziunea fiscală de pe piaţa pâinii este în continuă creştere, în 2009 înregistrându-se un avans al acesteia de circa 10 procente, comparativ cu anul 2008", a mai spus Aurel Popescu.
Citește pe Antena3.ro