x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns

Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns

de Daniela Ivan    |    04 Oct 2010   •   00:00
Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Dobânzile la credite sunt acum la nivelul dinainte de criză, adică cam la fel cu cele din septembrie 2007. Băncile au scăzut în luna august dobânzile la creditele în lei acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe şi împrumuturile destinate firmelor până la niveluri similare cu cele dinainte de declanşarea crizei în România, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).



Cu toate astea, dobânzile sunt încă foarte mari, atât populaţia, cât şi firmele se plâng că este foarte greu acum în plină criză să achite aceste împrumuturi. Clienţii băncilor susţin că plătesc din ce în ce mai greu împrumuturile care au costuri mult prea mari comparativ cu cele din alte state din UE. Alta era situaţia în 2007, când economia înregistra un ritm de creştere susţinut, societăţile realizau tot mai multe investiţii, salariaţii sperau la câştiguri din ce în ce mai mari, spun posesorii de credite.

Micii întreprinzători s-au arătat în dese rânduri nemulţumiţi de dobânzile uriaşe practicate de bănci şi au cerut în dese rânduri autorităţilor să ia măsuri pentru stimularea creditării şi reducerea ratelor.
"Ce fel de afacere poţi să faci ca să-ţi permiţi să dai o dobândă de 20%? Ar trebui să ai o marjă de profit de peste 30% pentru a-ţi permite creditele", declara Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) într-o conferinţă din luna ianuarie.

Nicolescu a revenit cu criticile la finele lui august. "Băncile, în condiţiile în care au mărit foarte mult dobânzile, au vrut să temporizeze rambursarea de către acele persoane fizice şi juridice care, neputând suporta nivelul ridicat al dobânzilor, au preferat să se împrumute din altă parte la nişte costuri mai mici. Este lesne de înţeles, fiindcă în alte părţi dobânzile la credite sunt foarte reduse. În Austria poţi să iei credit cu 1,7%, în România iei cu 10%-12%. Băncile din România au mărit comisioanele de retragere ca să-i determine să nu mai recurgă la acest lucru", spunea Nicolescu.

Ba mai mult, anul trecut, pe când România avea un minister al IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, antreprenorii au cerut ministrului de atunci, Constantin Niţă, să sprijine o iniţiativă de colaborare cu băncile pe modelul desfăşurat în Italia. Acolo băncile au semnat un moratoriu de un an la plata creditelor luate de IMM-uri şi au convenit să ceară dobânzi mici la credite. În România, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi BNR au rămas la stadiul de studiere a "impactului" şi propunerea nu s-a aplicat niciodată. Nemulţumirea micilor afacerişti s-a extins şi la alt sector: fondurile europene. Ei au precizat că dobânzile mari ameninţă şi proiectele depuse şi acceptate pentru fonduri europene, deoarece ratele mari fac ca proiectele respective să nu mai fie viabile economic. Aşa se explică reducerea soldului creditelor în lei al firmelor care a scăzut în august cu 1,1% comparativ cu iulie şi a ajuns la 40,78 miliarde de lei, în pofida reducerii dobânzilor.

Una peste alta, dobânda medie la creditele în euro aflate în sold s-a menţinut în august la nivelul din iulie, de 6,41%. Dobânda medie pentru împrumuturile în euro nou acordate a scăzut cu 0,39%, la 6,1%, datorită reducerii ratei pentru creditele firmelor cu 0,35 puncte, la 5,57%. Per total, dobânda medie pentru noile împrumuturi în euro ale populaţiei a coborât cu 0,1 puncte, la 7,21%, dar DAE la creditele pentru consum şi locuinţe au avansat uşor, cu 0,05 puncte şi, respectiv, 0,09 puncte.

Aceste împrumuturi au costuri mult mai mari comparativ cu cele din alte ţări din UE. De exemplu, în Spania, Franţa, Germania, creditele garantate cu ipoteci nu trec de dobânzi de 3%-3,5%. Explicaţia este că Banca Centrală Europeană a scăzut EURIBOR (dobânda de referinţă la euro) de la 4,75 în septembrie 2007 la 1,035 în iulie 2010. BCE a dorit să stimuleze lichiditatea şi să ofere firmelor şi populaţiei bani ieftini din împrumuturi, pentru a ajuta la trecerea crizei. În România, lucrurile stau însă diferit. Bancherii nu s-au raportat la EURIBOR pentru creditele în euro, până în septembrie 2010, când a apărut Ordonanţa 50. Însă nici aceasta nu va produce efecte de scădere a ratei, pentru că a permis băncilor să-şi mărească marja atât de mult, încât să-şi acopere toată reducerea Euribor de la data contractării creditului şi până acum.

×
Subiecte în articol: economic