Criza datoriilor statelor din sudul Europei, Grecia, Spania, Portugalia si Italia, a zdruncinat increderea investitorilor in euro si in bursele europene. Starea de ingrijorare se simte si la Bucuresti. Euro este la pamant si s-a depreciat cu 0,6% fata de dolar si este la un nou minim fata de francul elvetian, considerat moneda de refugiu pentru investitori. In aceste conditii, deprecierea accentuata a leului fata de dolar si franc vine automat, intrucat BNR calculeaza indirect referintele in functie de aceste cotatii. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat o referinta de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, iar pentru franc cursul a atins un nou record, de 3,6921 unitati.
Intrarea 'in vrie' a Spaniei si Italiei ar afecta Romania si vor trebui luate masuri, astfel incat efectul sa fie cat mai mic, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu. 'Italia si Spania sunt doua tari foarte mari, iar daca ar intra in vrie nu ne-ar fi bine nici noua. Sper sa nu intre. Daca intra, ar trebui sa luam masuri sa ne afecteze cat mai putin. Sa nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere', a explicat Vasilescu.
Dealerii bancari sustin ca 'ingrijorarile principale sunt legate de Italia'. 'Pe piata locala, lichiditatea este foarte redusa, insa unii jucatori care si-au inchis pozitiile pe leu, pentru a-si limita pierderile, au dus rapid cursul spre 4,29 lei/euro. Valutele din regiune au deschis, de asemenea, cu deprecieri puternice, iar trendul se va mentine negativ daca dolarul va continua sa se aprecieze fata de euro', a spus dealerul unei banci. Sentimentul negativ a cuprins toate pietele, jucatorii incercand sa se adaposteasca de eventuale pierderi. Desi investitorii considera ca UE va gasi probabil o solutie pentru criza datoriilor de stat, lipsa unui consens in contextul presiunilor internationale tot mai severe afecteaza puternic increderea din piete. Si in Ungaria, si in Polonia, monedele locale au fost puternic afectate.
Bursele europene au deschis ieri in scadere, cu deprecieri importante ale actiunilor din sectorul bancar, in special in Grecia si Italia, din cauza temerilor ca actuala criza a datoriilor de stat ar putea cuprinde si alte tari de la periferia zonei euro.
Actiunile principalelor banci italiene au scazut puternic. La bursa de la Milano, actiunile Intesa SanPaolo au inregistrat un declin de 5,2%, iar actiunile UniCredit au scazut cu 7,1%, extinzand reculul inregistrat in ultimele zile. De la 1 iulie, actiunile UniCredit au scazut cu aproximativ 30%. Si alte banci europene au inregistrat scaderi la bursa, inclusiv BNP Paribas, Deutsche Bank si UBS. 'Exista putine motive sa vedem o intarire a pietei. Multi oameni sunt deja socati. Ei nu se asteptau ca lucrurile sa se precipite in cazul Italiei', a explicat Justin Urquhart Stewart, director la Seven Investment Management. Planul de austeritate de 40 de miliarde de euro adoptat de Executivul de la Roma in 30 iunie ar trebui sa permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2014. Deficitul sau s-a ridicat la 4,6% din PIB in 2010.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat ca problemele cu care se confrunta Italia se datoreaza, in primul rand, presiunii pietelor, dar a recunoscut ca aceasta tara trebuie sa creasca mai mult, informeaza agentia EFE. 'Cresterea Italiei trebuie sa se imbunatateasca, ceea ce este esential pentru reinstaurarea normalitatii in aceasta tara, in afara de masurile de consolidare fiscala, deja aprobate pentru obtinerea unui deficit de 3% din PIB in 2012', a afirmat Christine Lagarde.
Ministrii de Finante ai zonei euro s-au declarat pregatiti luni seara sa-si mareasca pachetul Fondului de salvare financiara, dotat cu o capacitate efectiva de imprumuturi de 400 de miliarde de euro la ora actuala, a anuntat liderul lor, Jean-Claude Juncker. Acesta a mai spus ca se au in vedere o prelungire a scadentelor de credite consimtite de Europa pentru tari in dificultate, precum si reducerea ratei dobanzii practicate pana acum.
Italia, o intorsatura periculoasa
Criza datoriilor din zona euro a luat o intorsatura periculoasa, amenintand Italia, a treia economie din regiune, care este prea mare pentru a fi salvata cu instrumentele financiare de care dispune in prezent UE, comenteaza Reuters. Analistii economici recomanda ca o decizie privind Grecia sa fie luata mai repede, pentru ca exista riscul ca prin efectul de contagiune lucrurile sa scape de sub control. Necesarul de imprumut al Italiei pentru urmatorii trei ani este de peste 600 de miliarde de euro, iar fondul european de salvare este de 450 de miliarde de euro, iar o parte este deja angajat pentru asistarea financiara a Greciei, Portugaliei si Irlandei.