x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRIZĂ / Sărbătorile aduc buget de austeritate în administraţie

CRIZĂ / Sărbătorile aduc buget de austeritate în administraţie

08 Dec 2008   •   00:00

Guvernul vrea să scadă cheltuielile administraţiei prin limitarea numărului de curse aeriene la clasa bussines pentru demnitari, amenajarea pomilor de iarnă doar în anumite spaţii şi nu în fiecare birou, austeritate la cheltuielile cu pixurile şi agendele dar şi acordarea primelor de Sărbători doar pentru funcţionarii "merituoşi”, potrivit unor surse oficiale.



În vedere mai există reducerea numărului de maşini destinate directorimii,  tăierea cursurilor de perfecţionare organizate la mare şi la munte dar şi reducerea la maximum a orelor suplimentare şi limitarea abonamentelor la ziare şi reviste.

Măsurile sunt incluse într-un document elaborat de consilierul premierului Dan Iliescu şi discutat în şedinţa de joi a Guvernului, urmând să fie introduse prin hotărâre de guvern, cu câteva zile înainte de finalul mandatului.

GLOB DE CRISTAL DE 200 DE EURO
Documentul conţine măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru reducerea cheltuielilor la nivelul adimistraţiei centrale. Pe termen scurt se doreşte limitarea la maximum a cheltuielilor pentru materiale promoţionale acordate de către instituţiile publice, precum agende, felicitări, pixuri, calendare, ceasuri. "Printre astfel de materiale promoţionale se regăseşte de multe ori un glob de cristal cu sigla Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, de 200-300 euro bucata, nefuncţional şi pe care nu îl păstrează nimeni”, au arătat sursele.
Alte măsuri avute în vedere sunt limitarea la maximum a abonamentelor la ziare şi reviste, propunându-se ca alternativă citirea acestora pe Internet.

DISPECERATUL DEPLASĂRILOR
Se mai doreşte reducerea numărului de maşini şi şoferi destinate directorilor, contabililor şi altor funcţionari, prin obligarea acestora de a solicita autovehicule în interes de serviciu la un dispecerat
"Nu va mai fi fiecare cu maşina lui şi un şofer care să stea de dimineaţa până seara la dispoziţia cuiva, ci cine are nevoie de maşină sună la dispecerat. S-a propus de asemenea ca şoferii să lucreze în schimburi, între orele 07.00-15.00 şi 15.00-23.00, fără să mai fie plătite ore suplimentare aiurea, ci numai dacă un şofer depăşeşte programul de lucru de opt ore", au arătat sursele.

FĂRĂ PAUZE DESE  

Reducerea la maximum a orelor suplimentare, pentru care sunt plătite sporuri salariale, şi găsirea unei soluţii prin care un funcţionar să îşi încheie activitatea în cele 8 ore de program sunt prevăzute de altfel în documentul guvernamental.
Eficientizarea muncii de birou şi redistribuirea sarcinilor către alte instituţii sau departamente sunt indicate ca o soluţie pentru a preveni angajarea altor funcţionari.
Guvernul mai are în vedere interzicerea cursurilor de perfecţionare efectuate de funcţionarii publici în afara localităţii sau în zone turistice, în special pe litoral (vara) şi în staţiunile montane (iarna), precum şi un control mai atent al publicităţii de stat.

LEGEA ANTI-LENE
Ca măsuri pe termen mediu şi lung se intenţionează modificarea Legii funcţionarilor publici prin simplificarea procedurilor de destituire a funcţionarilor consideraţi "leneşi sau incompetenţi”. "Legea va fi modificată în aşa fel încât persoanele leneşe sau incompetente să poată fi concediate. Procedura actuală este greoaie şi e aproape imposibil să disponibilizezi un funcţionar incompetent”, au arătat sursele. De asemenea, se doreşte modificarea Legii salarizării personalului bugetar prin eliminarea unor sporuri salariale acordate angajaţilor precum sporurile de radiaţii, confidenţialitate şi de muncă în condiţii grele plătite şoferilor şi femeilor de serviciu. Documentul incluzând toate aceste măsuri a fost înmânat joi de premierul Tăriceanu lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, cu solicitarea de a prezenta în următoarea şedinţă de guvern un proiect de hotărâre privind reducerea cheltuielilor publice în administraţie.

DEFICIT LA LIMITA DE 3%
Varujan Vosganian, a declarat tot joi că deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie, ca efect al crizei, cu 1,3 miliarde euro sub nivelul programat. Ministrul a precizat va prezenta Guvernului o situaţie a cheltuielilor programate în decembrie, pentru a vedea unde pot fi diminuate anumite sume, cu excepţia celor care trebuie şi vor fi onorate, respectiv salarii, pensii, datorie publică şi cofinanţare.

×
Subiecte în articol: economic