Reducerea creditarii, deprecierea leului, incetinirea investitiilor straine si reducerea exporturilor ca urmare a incetinirii economiei mondiale si a consumului in Occident sunt doar cateva dintre efectele pe care le are situatia din Grecia asupra economiei romanesti. Criza datoriei elene nu are inca efecte notabile in tara noastra. In functie de cat de grav se va termina criza pentru greci, cu atat mai grave pot fi consecintele suportate de fiecare dintre noi. Chiar daca inca nu se simt efecte ca dupa falimentul Lehman Brothers, totusi multa lume se intreaba daca o agravare a problemelor Greciei ar duce la dificultati in Romania.
In primul rand, bancile grecesti prezente in Romania vor reduce creditarea si vor mari dobanzile la depozite, dar si la credite. Asta se intampla pentru ca nu se mai pot baza pe ajutorul bancilor-mama din tara lor, care sunt foarte expuse la datoriile statului grec. Cresterea dobanzilor vine pentru ca filialele locale trebuie sa se finanteze mai mult din tara. Deja un raport al Bancii Nomura mentiona in 15 iunie ca se face simtita reducerea creditarii si ca bancile grecesti din Romania finanteaza mamele lor, deoarece costurile sunt mai mici daca se imprumuta in Romania.
Scenariul cel mai grav ar putea fi retragerea bancilor grecesti din Romania ca urmare a problemelor pe care le au mamele lor din Grecia. Insa JPMorgan Chase spune ca asta n-ar fi cine stie ce problema pentru sectorul bancar de la Bucuresti, deoarece Banca Nationala a Romaniei (BNR) are resurse pentru a le prelua si vinde apoi mai tarziu altor grupuri financiare.
"Nu consideram ca o posibila iesire a bancilor grecesti din Romania ar fi o problema majora pentru sectorul bancar al tarii, tinand cont de faptul ca finantarea de la bancile-mama din Grecia se ridica la numai 3,5% din PIB. Autoritatile au resursele necesare sa preia subsidiarele si sa le vanda mai tarziu catre alte grupuri financiare straine (...). Rezervele bancii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentru a acoperi orice posibila retragere de fonduri", potrivit unui raport transmis joi de JPMorgan Chase Bank, Londra. Cei 3,5% inseamna 3,5 miliarde de euro, in vreme ce rezervele BNR erau de 32,7 miliarde de euro la 1 iunie.
Pe piata romaneasca activeaza patru banci grecesti importante: Alpha Bank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, parte a grupului NBG, dar si cateva mai mici, precum Emporiki, Marfin Bank si ATE Bank. In total, grecii aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar romanesc si aproximativ 17% din active.
Cea mai mare expunere dintre aceste banci o are NBG, cu 13,7 miliarde de euro investiti in obligatiuni emise de statul grec. Detine 3% din valoarea totala a datoriei publice grecesti, potrivit unui studiu al bancii britanice Barclays, citat de Business Insider. Grecia are o datorie totala de 340 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 150% din produsul intern brut (PIB).
Piraeus Bank are o expunere de 9,4 miliarde de euro in obligatiuni si detine 3% din valoarea totala a datoriei publice. Eurobank EFG este cea de-a treia mare banca a Greciei. Aceasta are o expunere de 9 miliarde de euro in obligatiuni si detine 2% din datoria publica a Greciei.
ATE Bank este una dintre bancile comerciale grecesti. Are o expunere de 4,6 miliarde de euro in obligatiuni si detine 1% din valoarea datoriei publice a Greciei. Alpha Bank este a doua mare institutie bancara a Greciei. Are o expunere de 3,7 miliarde de euro in obligatiuni de stat si detine 1% din valoarea totala a datoriei publice a Greciei.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat ca riscurile privind stabilitatea financiara a zonei euro "dau semnale rosii", criza datoriilor de stat fiind pe cale "sa infecteze bancile", transmite Bloomberg.
O alta problema pe care o putem avea din cauza grecilor este reducerea exporturilor, care sunt singurele ce au ajutat tara noastra sa iasa din recesiune. Acestea au ajuns la niveluri-record anul trecut si ar putea trece in acest an de 40 de miliarde de euro, potrivit lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Importurile s-ar putea situa si ele la 50 de miliarde de euro. Cu cat zona euro are probleme mai mari din cauza Greciei si a altor state indatorate, cu atat exporturile romanesti vor avea de suferit. Majoritatea exporturilor tarii noastre se fac catre Uniunea Europeana, in special Germania. Cei mai mari exportatori ai tarii sunt Dacia si Nokia. De asemenea, spre Occident se mai livreaza si subansambluri pentru industria auto. Deja aprecierea leului si scumpirea marfurilor pe bursele mondiale au inceput sa franeze exporturile. Exporturile catre Germania sunt 7% din PIB, adica 7 miliarde de euro, potrivit unui raport Citi.
Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a inregistrat in iunie cea mai puternica inrautatire din Europa Centrala si de Est, potrivit unui sondaj al Institutului ZEW dat publicitatii vineri. Leul a fost si el afectat de situatia vecinilor nostri. Cursul a ajuns la 4,2160 unitati pentru un euro, cel mai mic nivel din ultimele trei luni, dupa ce ajunsese anterior la 4,1 lei. Analistii X-Trade Brokers estimeaza ca s-ar putea ajunge chiar la 4,25 lei/euro in perioada urmatoare.