x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum ne finanţăm deficitul în 2012. Guvernul a bugetat un deficit de 11,2 miliarde lei, pentru anul viitor

Cum ne finanţăm deficitul în 2012. Guvernul a bugetat un deficit de 11,2 miliarde lei, pentru anul viitor

de Daniela Ivan    |    27 Dec 2011   •   21:00
Cum ne finanţăm deficitul în 2012. Guvernul a bugetat un deficit de 11,2 miliarde lei, pentru anul viitor

Ministerul de Finante trebuie sa faca rost de 11,2 miliarde lei, in 2012, bani care vor fi folositi numai pentru finantarea deficitului bugetar. Potri­vit strategiei ministerului, 50% din suma ar urma sa fie acoperita din imprumuturi de pe plan extern, restul de pe piata externa. Practic, suma pe care Finantele trebuie sa o imprumute este mult mai mare pentru ca o parte din acesti bani vor fi luati pe termen scurt si aceste sume trebuie rostogolite. De exemplu, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat in acest an 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 mi­liarde de lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 mi­liarde euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde euro in 2010.

Circa 16 miliarde lei, in primul trimestru
Numai in primul trimestru de anul viitor, Ministerul Finantelor Publice vrea sa emita pe piata interna titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 miliarde lei, apropiata de cea din primele trei luni ale acestui an, insa peste suma imprumutata in perioada octombrie – decembrie. Spre comparatie, in primul trimestru al acestui an, Finantele au imprumutat 15,172 mi­liarde lei, iar in ultimele trei luni au vandut certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valoare cumulata de 11,422 miliarde lei. Pe piata interna vor fi emise certificate de trezorerie cu discount cu scadente de 6 luni si un an, se vor redeschide emisiunile de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitati initiale de 2,3,5 si 10 ani.

Titluri de stat
Pentru certificatele de trezorerie, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna, iar pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, licitatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii.

In functie de disponibilitatea pietei, redeschiderea obligatiunilor de stat cu maturitatea de 10 ani se va organiza cu o frecventa trimestriala, potrivit anuntului ministerului.

In luna ianuarie, Finantele intentioneaza sa imprumute 4,5 mi­liarde lei, prin licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie si redeschiderea a trei emisiuni de obligatiuni.

Cea mai mare suma, 3 miliarde lei, ar urma sa fie imprumutata pe termen scurt. Ministerul a programat doua licitatii pentru vanzare de certificate cu maturitate la un an, de 1,2 miliarde lei si, respectiv, de 1,5 miliarde lei, iar alte 300 milioane lei reprezinta valoarea unei emisiuni de certificate cu scadenta la sase luni.

Minim doua emisiuni de obligatiuni externe
Ministerul Finantelor va organiza anul viitor cel putin doua turnee de prezentare cu investitorii de pe pietele internationale, a spus mi­nistrul de Finante, Gheorghe Ialo­mitianu. Si secretarul de stat Bogdan Dragoi a spus ca finantarea din 2011 se va face echilibrat cu 50% pe piata externa. "In 2011 finantarea a fost facuta echilibrat, cu 50% pe piata interna, unde am incercat sa extindem maturitatiile, iar pentru 2012 suntem deja in duscutii sa extindem la 15 ani. (...) Cel putin de doua ori pe an vom organiza road-show-uri (turnee de prezentare – n.r.) pe piata europeana si SUA. Ultimul din SUA a avut loc in 1995. De atunci multe s-au intamplat. Interesul si marketarea Romaniei, masurile luate de Romania au fost foarte bine primite de investitori. Vom face aceste road-show-uri fara sa fie neaparat vorba de o emisiune", a explicat Dragoi.

Secretarul de stat a aratat ca, incepand cu 2011, Romania a devenit o tara emitenta frecvent, ceea ce inseamna ca va incerca sa acceseze pietele externe cel putin de doua ori pe an, asa cum prevede si programul Medium Term Notes.

×
Subiecte în articol: deficit bugetar