x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să fii responsabil financiar

Cum să fii responsabil financiar

11 Noi 2020   •   18:46
Cum să fii responsabil financiar

Pentru a fi responsabil financiar trebuie să trăiești la limita posibilităților tale. Mai bine spus: să cheltui mai puțin decât câștigi.

 

Multe dintre problemele financiare pe care le avem provin din faptul că mulți dintre noi nu vedem imaginea de ansamblu. Plătim facturile, ratele, însă pierdem din vedere cheltuielile neașteptate ori datoriile semestriale, precum ITP-ul și asigurarea mașinii sau vreun comision anual. Și astfel ajungem să cheltuim banii rămași după achitarea datoriilor lunare, urmând să ne îndatoram curând pentru că nu am economisit pentru cele viitoare.

 

Pentru a fi responsabil financiar trebuie, în primul rând, să nu te gândești doar la momentul prezent.

Salariul dintr-o lună

A cheltui fiecare bănuț din salariul lunar este o atitudine iresponsabilă, cu excepția cazurilor în care ai un fond de rezervă suficient de mare încât să nu depinzi neapărat de venituri. Pentru majoritatea oamenilor, ideea de a economisi apare încă de la primul job. O modalitate excelentă de a pune bani deoparte este să te plătești pe tine însuți din salariul lunar. Ce înseamnă acest lucru? Din banii câștigați într-o lună, pune deoparte un procent pe care ți-l stabilești în funcție de venituri, după care asigură-te că plătești toate facturile și ratele și limitezi cheltuielile, astfel încât balanța la finalul lunii să nu fie pe minus.

Credite și datorii

Responsabilitatea financiară înseamnă, pe lângă a economisi bani – atunci când acest lucru este posibil –, și împrumuturi inteligente. Se întâmplă, de multe ori, să ai nevoie de bani pentru a rezolva rapid o problemă de sănătate ori pentru a aduce îmbunătățiri necesare locuinței, iar soluția la îndemână este un împrumut. Fie că ai prieteni care îți pot da bani până te pui pe picioare, fie că alegi varianta unor credite nebancare pe termen lung, este important să te limitezi la posibilitățile financiare pe care le ai. Acest lucru înseamnă să ții cont, printre altele, de nivelul de îndatorare, de venitul lunar, de dobânzi și de durata împrumutului.

 

Totodată, dacă ai carduri de cumpărături, limitează cheltuielile la cele necesare, astfel încât să nu risipești bani pe obiecte de care nu ai neapărat nevoie, ci să-i păstrezi pentru situațiile neprevăzute.

Fond de urgență

Responsabilitatea financiară înseamnă și să fii pregătit pentru situațiile neașteptate. Experții în domeniul economic susțin că, pentru a ne considera responsabili, fiecare dintre noi ar trebui să putem să ne susținem financiar pentru cel puțin șase luni fără niciun venit. În ultimele luni, pandemia de coronavirus a afectat serios multe industrii, motiv pentru care numeroși angajați au fost obligați să accepte șomajul tehnic pentru o perioadă. Astfel, am putut observa cel mai bine cât de repede se pot schimba lucrurile și ce înseamnă să nu ai bani puși deoparte. Dacă îți pierzi locul de muncă, este important să ai resurse să îți continui viața într-un ritm apropiat de normal până găsești un alt job, de aceea este important să economisești lună de lună.

 

Nu în ultimul rând, un lucru important de care trebuie să ții cont dacă vrei să fii responsabil financiar este să trăiești în limita posibilităților tale, indiferent care sunt acestea, și să nu ții cont de stilul de viață al celorlalți. Drept urmare, este esențial să ai o perspectivă corectă asupra situației financiare, să îți evaluezi câștigurile și obiceiurile de consum și să faci ajustările necesare pentru o bază financiară solidă.

 

Sursă foto: alphaspirit/ Shutterstock

×