x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să previi și să rezolvi defecțiunile echipamentelor dintr-un service auto

Cum să previi și să rezolvi defecțiunile echipamentelor dintr-un service auto

21 Dec 2020   •   15:46
Cum să previi și să rezolvi defecțiunile echipamentelor dintr-un service auto

Într-un service auto, pe lângă defecțiunile automobilelor la care lucrează, mecanicii trebuie să fie atenți și la alte tipuri de defecțiuni: cele ale echipamentelor cu care lucrează. E important ca aceste echipamente să fie atent observate, pentru ca orice schimbare în modul lor de funcționare sau defecțiune, fie și ea minoră să fie rezolvată înainte de a se transforma într-o avarie mult mai mare.

 

Defecțiunile la echipamentele cu care lucrezi, fie că vorbim despre un elevator auto sau un simplu compresor de aer, pot fi foarte costisitoare, întrucât nu doar că vei fi nevoit să cheltuiești bani pentru repararea lor, dar vei și pierde încasări în tot timpul în care acestea sunt inactive. În plus, o defecțiune la un echipament mai important, cum este un elevator 2 coloane sau o mașină de dejantat poate fi chiar periculoasă, ducând uneori la accidentarea celor care lucrează cu aceste aparate.

 

Din acest motiv, e important să știi care sunt factorii care pot afecta buna funcționare a echipamentelor din service-ul tău și ce soluții ai la îndemână pentru a reduce sau elimina efectele acestor. Iată la ce ar trebui să fii atent:

 

Degradarea termică

 

Degradarea datorată temperaturii este o cauză comună de defecțiuni la echipamentele din atelierul tău. Aceasta poate deforma margini și diferite componente ale echipamentelor și poate afecta funcționarea sistemelor hidraulice, scăzând vâscozitatea fluidului din interior. Scurgerile de lichid sau instabilitatea mișcărilor acestor sisteme sunt semne ale prezenței degradării termice.

 

Pentru a rezolva această problemă, e important să monitorizezi atent nivelul fluidului din rezervorul echipamentelor și să te asiguri că este corect. De asemenea, va trebui să verifici valva de evacuare și să scoți aerul în exces, întrucât o bulă de aer poate împiedica disiparea căldurii. În final, ar trebui să te asiguri că înlături depunerile și murdăria, în special dacă blochează valva de evacuare.

 

Defecțiunile electrice

 

Datorită numărului mare de unelte electrice și echipamente digitale dintr-un service auto, defecțiunile electrice sunt probleme la care ar trebui să te aștepți. Chiar și așa, asta nu înseamnă că ele nu pot fi evitate sau, cel puțin, amânate. Pentru a preveni aceste probleme, e important să inspectezi în mod regulat componentele electrice, precum și cablurile de alimentare ale echipamentelor tale și să te asiguri că nu există urme de deteriorare, fie că e vorba de uzură, fire expuse sau circuite arse.

 

Când ai de-a face cu o defecțiune electrică, urmărește cauza problemei în zone cum sunt cablurile, siguranțele sau întrerupătoarele, iar odată ce depistezi sursa acesteia, trebuie să o oprești imediat, înainte ca o defecțiune minoră să se transforme într-un accident de electrocutare.

 

Avariile mecanice

 

Problemele mecanice sunt nelipsite din orice atelier de reparații, iar echipamentele auto nu fac nici ele excepție de la această regulă. În definitiv, rezistența și performanța echipamentelor din orice service depind în primul rând de profesionalismul fabricantului. Din nefericire, însă, atunci când un echipament important suferă o defecțiune mecanică, aceasta te poate afecta financiar, întrucât va fi scos din funcțiune pâna la rezolvarea acesteia.

 

Tocmai din acest motiv, este foarte important să inspectezi în mod regulat toate componentele mișcătoarele ale echipamentelor tale și să te asiguri că sunt lubrifiate și că nu prezintă urme de deformare datorate greutății sau șocurilor mecanice. De asemenea, va trebui să acționezi mereu preventiv și să tratezi cu seriozitate orice mică defecțiune, întrucât numai așa vei putea preveni o avarie importantă, mult mai costisitoare.

 

 

 

 

Sursă foto:

 

 

×