x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se cuceresc pietele externe

Cum se cuceresc pietele externe

23 Mai 2005   •   00:00

Firmele romanesti trebuie sa recastige pietele pierdute si, totodata, sa patrunda pe altele noi.

  • de ADRIAN N. IONESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • EFICIENTA. Codrut Seres spune ca nimeni nu e de neinlocuit
    Consilierii economici de la ambasadele Romaniei au fost chemati la o reuniune la Bucuresti, in care, dupa laude diplomatice, li s-a atras atentia ca nu sunt simpli functionari, ci promotori ai intereselor economice romanesti.

    "Este prima data in 15 ani cand se desfasoara o astfel de reuniune, va multumim ca ati venit, multi dupa un drum foarte lung. Vom vedea daca o sa va multumim si pentru rezultatele muncii dumneavoastra", le-a transmis Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, celor 83 de consilieri economici de la ambasadele Romaniei, care au ca misiune promovarea comertului extern romanesc. De altfel, toti inaltii oficiali si-au inceput interventiile cu laude si multumiri generale, sfarsind cu critici mai mult sau mai putin voalate.

    IMOBILISM. Departamentul de Comert din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) are in toata lumea 110 astfel de consilieri si atasati comerciali, iar conducerea Guvernului le-a atras atentia ca reprezentarea economica externa va fi reorganizata pe baza unor "centre de expansiune economica", prin care exporturile si chiar investitiile romanesti in strainatate sa fie mai bine promovate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut consilierilor din strainatate sa renunte "la atributiile de simpli observatori" si sa iasa din "imobilismul" de simpli functionari.

    La randul sau, Theodor Stolojan le-a recomandat sa nu mai sugereze strainilor sa solicite audiente la prim-ministru sau la Presedintie. Aceasta practica ar confirma, in fapt, ca institutiile de specialitate ale statului ar fi minate de coruptie.

    TINTE. Reteaua de reprezentare economica a Romaniei urmeaza sa fie restructurata, astfel incat costurile acesteia sa fie justificate de atingerea tintelor de promovare externa, "mai ales in zonele in care produsele noastre au sanse de competitivitate, in sud-estul Europei, in bazinul Marii Negre si dincolo de Caucaz, ca si in Orientul Mijlociu si nordul Africii", potrivit prim-ministrului. Guvernul intentioneaza sa pastreze prioritatea schimburilor comerciale, pentru ca un subcriteriu economic de aderare este ca majoritatea acestora sa vizeze Uniunea Europeana. "A doua mare prioritate este recastigarea pietelor pierdute si patrunderea pe altele noi", a spus Codrut Seres, care a adaugat ca activitatea reprezentantilor economici ai Romaniei va fi evaluata in functie de performantele acestora, promitandu-le ca vor fi sustinuti de relatii mai bune cu Ministerul Afacerilor Externe.

    PIETE. Premierul a apreciat ca firmele autohtone ar trebui "sa priveasca insa cu atentie" tarile din jur, mai ales cele din spatiul fostei Uniuni Sovietice, piete care au un potential mare de dezvoltare si de pe care firmele romanesti aproape ca au disparut. Acest lucru va presupune si retragerea reprezentantilor comerciali din tarile cu care Romania nu are schimburi comerciale si concentrarea acestora in zone ca acelea ale Uniunii Europene si statelor mentionate anterior.

    REZULTATELE VORBESC
    Autoritatile romane sunt nelinistite de cresterea deficitului comercial cu un miliard de euro in primul trimestru din 2005. Potrivit ministrului delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, in primul trimestru valoarea exporturilor a fost de 5,1 miliarde de euro. Cele mai importante sunt inregistrate in sectorul de autovehicule (crestere de 51% fata de aceeasi perioada din 2004) si de combustibili (+ 45%). Desi Winkler a evitat sa lege direct performantele retelei MEC de deficitul comercial, restructurarea acesteia se va face in functie de potentialul pietelor respective.
    ×
    Subiecte în articol: economic