x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datoriile neplătite, cancerul economiei

Datoriile neplătite, cancerul economiei

de Daniela Ivan    |    15 Noi 2010   •   10:00

Arieratele, adică datoriile mai vechi de 90 de zile pe care statul le are către firme, distorsionează mediul economic şi ne aduc recesiune şi inflaţie. "Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care România înregistrează şi recesiune, şi inflaţie", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Vă întrebaţi probabil cum s-a ajuns ca aceste datorii, pe care statul le are către firme, să ne in­flu­en­ţe­ze nouă, oamenii normali, viaţa? Cum s-a ajuns ca din cau­za lor să plătim mai mulţi bani la piaţă sau să ne pierdem locurile de muncă? "Este o problemă majoră a României, pentru că este ca o boală contagioasă, se trans­mite şi denaturează fondul eco­no­miei de piaţă. Fondul economiei de piaţă este reprezentat de disciplina financiară, dis­ci­plina monetară şi disciplina fiscală, plă­ţile la timp. Creează un lanţ de în­târ­zieri de plăţi, acestea pot să fie mai rele decât deficitele mai mari", a explicat Mugur Isărescu.

Ce vrea să spună guvernatorul BNR este că, dacă statul nu-şi plăteşte datoriile către firmele cu care acesta lucrează (furnizorii de medicamente, constructorii de drumuri sau orice altă firmă care prestează un serviciu pentru instituţiile bugetare), se porneşte un efect de domino. La rân­dul lor, firmele furnizoare nu mai pot să-şi achite furnizorii şi să plătească salarii. În cele din urmă, în această nenorocire ajun­ge să fie antrenate o mare parte dintre firmele care lu­crează în România şi, bi­ne­înţeles, o mare parte dintre salariaţi. Ast­fel, arieratele distorsionează criza, adi­că îi fac pe unii mai bogaţi şi pe alţii mai să­raci. "Cel care are mai multă putere să nu îşi plătească furnizorii, acela creşte sau dă senzaţia că creşte, deşi poate fi putred de sus până jos. Trebuie indusă dis­c­­iplina fiscală de la stat, iar statul e pri­mul care trebuie să dea exemplu pozitiv", a atenţionat guvernatorul BNR.

"Sunt multe cauze ale recesiunii în mo­mentul de faţă şi ale continuării recesi­u­nii. Avem datele negative pe trimestrul al III-lea şi nu există vreo şansă ca datele din trimestrul al IV-lea să fie mai bune. Aşteptăm date mai bune în trimestrul I 2011. Între obs­t­acolele pentru date eco­no­mice mai bune sunt arieratele statului, da­toriile scadente şi neplătite către com­pa­nii private. Toate acele companii care au făcut lucrări pu­blice nu au bani ca să îm­pingă mai de­parte locomotiva ieşirii din recesiune. De-asta au făcut criteriu pe arierate cei de la Fondul Monetar Inter­na­ţional", a spus la rândul său consilierul gu­vernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Ari­e­ratele statului se situau la ju­mă­tatea anu­lui în curs la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acor­dul cu FMI. La fiecare misiune de eva­­lu­are a Fondului, autorităţile române au cerut derogare privind ţinta de ariera­te şi nu au respectat-o niciodată.

×