x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datoriile se dau la valoarealor de piata

Datoriile se dau la valoarealor de piata

20 Apr 2005   •   00:00

Datoriile altor state fata de Romania, care vor reprezenta o sursa de finantare a fondului de investitii pentru despagubirea proprietarilor de imobile nationalizate, vor fi recuperate la valoarea lor de piata.



  • de FLORINA ZAINESCU

  • Pachetul legislativ privind proprietatile nationalizate in timpul regimului prevede infiintarea unui fond de investitii destinat platii despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, a declarat ieri Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul. In paralel, Ministerul Finantelor (MFP) va pregati o licitatie pentru selectionarea societatii de administrare a acestui fond, care va fi o societate internationala de prestigiu. "Licitatia ar trebui sa aiba loc in toamna acestui an, iar emiterea titlurilor de plata ar trebui sa fie operationala la inceputul anului 2006", a precizat Olteanu.

    ACTIUNI. Titlurile de despagubire vor fi transformate in actiuni la "Fondul Proprietatea", cotat la Bursa din Bucuresti si la Burse de Valori din strainatate. "In mai putin de un an si jumatate de la adoptarea legii, beneficiarii despagubirilor isi vor putea valorifica titlul, transformandu-l integral in bani", a spus Olteanu. Fondul va fi alimentat cu actiuni ale ministerelor la diverse societati, dar si cu creante detinute de statul roman in strainatate. Ministrul delegat a precizat ca, spre deosebire de anii anteriori in care autoritatile au incercat sa recupereze datoriile la echivalentul sumelor calculate de propriii specialisti, noul Guvern va valorifica aceste creante la valoarea lor de piata. "Nu am dorit sa ne asumam riscul pentru a recupera aceste creante cu 8%-50% din valoarea estimata initial, in functie de credibilitatea statului, care ne este dator", a spus Olteanu. El a aratat, ca exemplu, ca datoriile Cubei fata de Romania reprezinta jumatate din valoarea reala cu care pot fi vandute, in prezent, pe piata de profil.

    Durata de functionare a fondului de investitii va fi de zece ani, cu posibilitate de prelungire prin decizia actionarilor. Dupa expirarea duratei de functionare, activul fondului va fi lichidat si impartit actionarilor. Activul net va fi impartit in titluri de participare transmise gratuit catre proprietarii imobilelor nationalizate sau, dupa caz, succesorilor in drepturi ai acestora, proportional cu valoarea despagubirilor la care au dreptul si fara un plafon-limita al despagubirii.

    ×
    Subiecte în articol: economic